Missnöje med domen mot spårtjuven

För en vecka sedan föll domen i den uppmärksammade rättegången mot den så kallade spårtjuven.

Den 28-årige mannen dömdes till 1,5 års fängelse och fem års utvisning för två fall av grov stöld, bland annat för att ha stulit från 38-årige Johnny efter att han trillat ner på spåret vid Sandsborgs tunnelbana.

Kammaråklagare Maria Gylder hade yrkat på 3,5 års fängelse och livstids utvisning, eftersom 28-åringen visat särskild hänsynslöshet. Hon tycker att tingsrätten har dömt väl lågt.

– Jag kommer att gå igenom domen noga och överväga om jag ska överklaga eller inte. Det är ont om praxis i de här fallen. Jag tycker inte att det är fel det de gjort, men att de har lagt sig lite lågt, säger Maria Gylder.

För 38-årige Johnny och hans sambo är domen en stor besvikelse – såväl längden på fängelsestraffet som att Johnny endast fick drygt hälften av det skadestånd han begärt.

Men det som känns värst är att 28-åringen kan återvända till Sverige redan 2017, säger sambon Louise.

– Vi är så klart väldigt missnöjda med domen, den är ett hån och sänder signaler att det är okej att bete sig lite hur som helst, för du blir ändå knappt straffad för det, säger Louise, som inte vill skylta med efternamn.

De hoppas att åklagaren överklagar.

Johnny ådrog sig stora skador när han blev överkörd av tåget och har en lång väg av rehabilitering framför sig. Men han gör framsteg.

– I går gick han 25 meter med gåstol, och i dag 50 meter! Han blir väldigt trött och får kraftiga kramper efteråt, men det går framåt. Han längtar hem.

Den sänder signaler att det är okej att bete sig lite hur som helst.offrets Sambo