ANNONS

Missnöjet pyr med derbymarscherna

Eva Selin hamnade mitt i den spontana derbymarschen förra måndagen. Hon ifrågasätter varför den typen av beteende accepteras, och tycker att det talas­ för tyst om det. Här tillsammans med Robert Kindroth, tillförordnad kommunpolis på Södermalmspolisen.
Eva Selin hamnade mitt i den spontana derbymarschen förra måndagen. Hon ifrågasätter varför den typen av beteende accepteras, och tycker att det talas­ för tyst om det. Här tillsammans med Robert Kindroth, tillförordnad kommunpolis på Södermalmspolisen.
Flera röster höjs nu mot de stora derbymarscherna på söder.

Eva Selin tvingades i förra veckan söka skydd i en butik tillsammans med mammor, gravida och rädda barn.

– Jag skulle likna det vid en krigszon, säger hon.
ANNONS

Förra måndagen hölls fotbollsderby mellan Hammarby och Djurgården. Eva Selin var på väg hem då hon hamnade mitt i en spontan supportermarsch på Götgatan.

– De tog upp hela gatan och det var smällar, rök och skrik längs hela gatan. Det kändes helt overkligt, som att vara i en krigszon.

För att komma undan tumultet tvingades hon söka skydd i en butik där hon samsades med gråtande barn och rädda föräldrar.

– Barnen var rädda och föräldrarna ville hem. Det var gapande, skrikande, fulla och arga personer som tog hela gatan i besittning. Jag tycker inte att vi ska acceptera den här typen av beteende.

Det tog två timmar för Eva att ta sig hem och på tunnelbanan fick hon höra många skällsord.

Nu tycker hon att något borde göras – och hon är inte ensam.

Enligt Robert Kindroth, tillförordnad kommunpolis, får polisen klagomål från butiksägare och privatpersoner efter nästan varje derbymarsch. Han menar att särskilt sådana här spontana marscher innebär en stor problematik, eftersom de saknar arrangör.

– Så här ska det självklart inte behöva vara. Man är ju rädd att ett knallskott ska hamna i en barnvagn. Det är en attitydfråga och en kulturändring som behövs.

I april, vid säsongens första fotbollsmatch, hålls varje år en planerad marsch för Hammarby-supportrar mot Tele 2-arena, via Götgatan. En marsch där tusentals supportrar sluter upp mot arenan.

ANNONS

Den här marschen var dock spontan. Jakob Uddeholt, som är SLO, Supporter Liaison Officer för Hammarby fotboll, berättar att den uppstod för att supportrarna blev stoppade av polisen på väg ner i tunnelbanan.

– I normala fall, vid våra planerade marscher, för vi en dialog med både polisen och staden för att det ska drabba tredje part så lite så möjligt, säger han.

Men många upplever ändå att det är oroligt runt match och marsch?

– Vi jobbar bland annat för att ordna familjeaktiviteter runt derbymatcherna. I september så blir det familjedag på Medborgar­platsen till exempel.

Vad tycker du om derbymarscherna?

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.