ANNONS

Misstag kan hota verksamhet för hemlösa

Convictus som driver Bryggan Vantör missade att lämna in ansökan om bidrag i tid. Nu är verksamheten för hemlösa i Högdalen hotad.

– Vi kan inte driva den vidare i samma form med bara hälften av pengarna, säger Claes Heijbel, verksamhetschef.
ANNONS

Convictus har drivit dagverksamhet för hemlösa i Högdalen under många år. Varje dag tar de emot ungefär 120 personer som kommer dit får ett mål varm mat, en dusch och rena kläder. Dessutom hjälper de till med juridisk och medicinsk hjälp.

Men nu är verksamheten hotad. Organisationen missade att ansöka om ekonomiskt bidrag från stadsdelsförvaltningen i tid.

Ansökan skulle ha varit inne den 31 oktober.

– Vi missade det. Det var ett misstag från vår sida, det berodde helt enkelt på den mänskliga faktorn. Det är lite pinsamt, men vi har många ansökningar. Sådant här har hänt under årens gång, men då har vi kanske fått en påminnelse och skadan har reparerats snabbt, säger Claes Heijbel, verksamhetschef vid Convictus.

Den här gången ringde stadsdelen efter en vecka. Ett dygn senare hade Concvictus lämnat in ansökan. Men det var för sent.

Convictus brukar få 500 000 kronor om året till Bryggan i Högdalen. Hälften av pengarna går till lokalhyran, resten till verksamheten. Stadsdelen beviljade Convictus 250 000 kronor till hyran, trots att ansökan kom in för sent.

– Vi klarar inte hela året om vi tappar så mycket pengar. Då måste vi skära på personalen. Men vi hoppas fortfarande på att det går att lösa på något sätt, säger Claes Heijbel

Dino Gerdin är föreståndare på Bryggan Vantör. Han tror inte att de kan fortsätta utan pengarna.

– Det vore slutet på den här verksamheten. De är knapert som det är. Redan nu kokar vi soppa på en spik och ger en väldigt stor leverans i förhållande till de här pengarna, säger han.

ANNONS

Ungefär en femtedel av de som besöker Bryggan Vantör är EU-migranter. Besökstrycket är lite högre under vintern än under de varmare månaderna. Många av de hemlösa har flera diagnoser och får hjälp på olika plan.

– Jag kan knappt tänka mig vad som skulle ske med många människor om den här verksamheten inte fanns. Vi håller en hel del människor under armarna, säger Dino Gerdin.

Gunilla Björkstrand är chef för individ- och familjeomsorgen på Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning. Hon betonar att stadsdelen är väldigt nöjd med det jobb som Bryggan Vantör bedriver.

– Men just nu ser vi ingen möjlighet att ändra beslutet. De har en väldigt bra verksamhet, men enligt de riktlinjer vi har ska ha de ha avslag när de kommer in med ansökan för sent.

Varför valde ni då att ge dem halva summan?

– Vi gjorde ett avsteg från regeln eftersom det är en så oerhört viktig verksamhet.

Men om de inte kan fortsätta med verksamheten är det väl meningslöst att ge dem pengar överhuvud taget?

– Jag förstår att man kan tycka det. Men hyran är ju avgörande och jag har svårt att tro att de lägger ner.

Hon säger att hon hopas att de ska hitta en väg för att kunna bistå med pengar,

– Men utifrån det jag känner till just nu har vi ingen möjlighet att göra det. Det handlar om likabehandlingsprincipen. Det är många som söker och det ska vara lika för alla. Vi har haft en diskussion med dem om hur viktigt det är att lämna in ansökan i tid.

Fakta

Erbjuder jurist- och läkarhjälp.

Convictus är en frivilligorganisation.

På Bryggan Vantör erbjuds hemlösa hjälp av Concitus personal och volontärer, socialarbetare, sjuksköterska, jurister, diakoner och läkare. Där finns möjlighet att äta frukost och lunch, låna internet och telefon, toalett, dusch och tvättstuga.

Källa: Convictus
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.