Misstag när åldring nekades få vatten

Läkare kritiserade Väsbygården efter att ha lämnat en 93-årig kvinna utan vatten en hel natt.

Men kommunen menar att personalen har agerat enligt reglerna.

Förra veckan skrev Mitt i Vallentunasteget om hur en 93-årig kvinna var utan vatten under nio timmar inför en provtagning på äldreboendet Väsbygården.

Personalen på äldreboendet menade att hon varken fick dricka eller äta efter klockan 00.00 eftersom provet var ett så kallat ”fasteprov”.

– Ett fasteprov innebär ofta att man drar in all typ av dricka. Det gäller även vatten, sa verksamhetschefen Inger Jakobsson i en intervju med tidningen förra veckan.

Men enligt läkarna gjorde boendet fel. Husläkare som Mitt i Vallentunasteget pratat med säger att i princip alla fasteprover tillåter patienter att dricka vatten inför provtagning. Socialförvaltningen menar å andra sidan att vårdpersonalen agerat enligt reglerna.

De säger nu att felet uppstod på grund av en kommunikationsmiss mellan husläkarna och boendets sjuksköterskor.

– Husläkarna är de som ansvarar för att vi får rätt information om vilka prover som ska tas. I det här fallet gick inte rätt information fram till personalen, säger Karin Peters, chef för utföraravdelningen på socialförvaltningen.

Men enligt verksamhetschefen är det rutin att dra in på dricka inför de flesta fasteprover?

– Vad som sagts kan jag inte uttala mig om. Det jag kan säga är att man i det här fallet har uppfattat att man ska dra in all dricka. Att det blev en miss i kommunikationen ligger så klart på boendets ansvar.

Det verkar oklart vad som är ett fasteprov?

– Fasteprover kan vara många olika saker och det är sant att det har behövts ett förtydligande. Därför har vi nu tittat på våra rutiner, säger Karin Peters.

Finns det en risk att detta händer på andra boenden?

– Det kan jag inte uttala mig om.

Väsbygården har inte gjort någon Lex Sarah-anmälan efter händelsen.

Den 93-åriga kvinnans dotter har dock anmält ärendet till Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO).

Väsbygårdens verksamhetschef Inger Jakobsson har inte gått att nå för en kommentar.

Fakta

Det här får du dricka innan provtagning

Vid provtagning klockan åtta på morgonen bör man fasta från klockan 22 kvällen före provtagningen eller minst tio timmar före provtagningen.

Lite vatten, te eller kaffe utan sötningsmedel, grädde eller mjölk är dock tillåtet.

I vissa specifika fall kan en fasta innebära att all dryck dras in, till exempel inför en operation. Dessa typer av order är dock väldigt ovanliga.

Källa:

Karolinska sjukhuset