ANNONS

Kommunen ska åtgärda misstaget med den försvunna busshållplatsen

Nyanlagd busshållplats längs Rissneleden i västra Rissne. Busslinjerna 118, 157 och 512 trafikerar sträckan.
Busshållplatsen i korsningen Idrottsgränd, Rissneleden och Rissnepåfarten som buss 512 inte stannar vid när den kommer från Bromstenshållet.
Kommunen troddes ha glömt bygga en busshållplats på ena sidan av Rissneleden. Men hållplatsen finns, den står bara en bit bort och på fel sida av vägen.
– Man borde sett över placeringen av busshållplatserna. Det är tråkigt när det blir fel, men vi ska rätta till det, säger Anni Vistendahl.
ANNONS

Inte olikt den magiska tågperrongen nio och trekvart i Harry Potters trollkarlsvärld existerar nyanlagda busshållplatser på båda sidor av Rissneleden i höjd med påfarten från Bromsten.

Men liksom perrongen är osynlig för de omagiska människorna i trollkarlsböckerna, är hållplatserna fortfarande osynliga för SL:s busslinjer 118, 157 och 512.

– Vi har ställt en fråga till Sundbyberg stad för över en månad sedan. Man får fråga dem när de tror att busshållplatser på båda sidorna kan vara färdigställda, säger Per Hallberg, kommunikatör på region Stockholms trafikförvaltning.

Rondellen blev för liten

På grund av en felplanering från Sundbybergs kommun hamnade en av hållplatserna på fel sida av en rondell i korsningen Idrottsgränd, Rissneleden och Rissnepåfarten, för liten för bussarna att vända i.

Nyanlagd busshållplats längs Rissneleden i västra Rissne. Busslinjerna 118, 157 och 512 trafikerar sträckan.

Busshållplatsen som bussarna 118 och 157 inte stannar vid på väg från Bromsten. Foto: Läsarbild

– Tidigt i projekteringen hade man planerat för en större cirkulationsplats i anslutning till Rissneleden. Då hade bussarna kunnat vända där och busshållplatserna fungera så som de är byggda. Men eftersom det blev en mindre cirkulationsplats fungerar inte det, säger Anni Hvistendahl, tf projektchef på stadsmiljö och serviceförvaltningen och genomförandeansvarig för Rissne.

Kommer att byggas nya hållplatser

Enligt Anni Hvistendahl passerar bussar vid hållplatserna. Men i och med att linjerna inte går rakt fram på Rissneleden så som man antog, utan svänger av mot Bromstenskopplet, hade hållplatserna behövt vara på samma sida av rondellen.

– Det är en miss helt enkelt, en konsekvens man insåg efteråt. Men vi utreder för att komplettera med en busshållplats i Bromstenskopplet när man kör mot Stockholm. Då skulle den kunna användas av 118, 157 och 512. Det beräknas vara klart 2020.

ANNONS

Trafiken i Rissne stängs av i en månad – bussarna läggs om