ANNONS

”Misstaget kommer inte att upprepas”

Över 50 000 kronor. Så mycket kostade Skärgårdsskolans personalutbildning där övningar i tankeöverföring ska ha ingått.

Skolans rektor nekar dock till att telepati stått på schemat.
ANNONS

I början av januari och i juni förra året deltog Skärgårdsskolans personal i obligatoriska utbildningsdagar som baserades på pseudovetenskapen kommunikologi, något som Vetenskapsradion var först med att berätta.

Dagarna hölls av en inhyrd konsult, som skolans rektor hittat, och en av övningarna gick ut på att gissa spelkort, vilket Lokaltidningen Mitt i skrev om förra veckan.

Bland annat ingick en övning där två personer skulle få en tredje person att med slutna ögon välja kortet som de andra två tänkte på. Det skulle ske genom tankeöverföring samtidigt som de två kollegorna placerade sina händer på den tredjes axlar.

Notan för utbildningen gick på 50 070 kronor och händelsen kritiseras nu av såväl personal som skattebetalare.

”Vad håller ni på med? Slösas mina skattepengars bort på fortbildningskurser för lärare som av samlad vetenskaplig expertis bedöms som rena humbugen?” är några av synpunkterna från Värmdöbor.

– Jag förstår inte hur jag ska kunna använda mig av tankeöverföring i min utbildning, säger läraren Malin Wincrantz, som var med under utbildningsdagarna.

Skärgårdsskolans rektor Lena Möllersten menar dock att någon övning med tankeöverföring aldrig stått på schemat. Däremot medger hon att spelkort och ”samarbetsövningar med olika sinnen” varit ett inslag under dagen.

– Man kan prata med varandra med språk, man kan guida någon med kroppen. Det gjorde vi och då var spelkorten inblandande.

Hur då?

ANNONS

– Om du har förbundna ögon och ska hitta spelkort så kan jag guida dig genom att dra med ett finger på din rygg genom att dra det till höger eller vänster utan att använda språket. Jag tycker att det är viktigt att man som pedagog vet att man kommunicerar med många sinnen, inte bara med ord.

Hur ser du på personalens starka reaktioner och kritik kring utbildningsdagen?

– Jag är helt på det klara med att den här övningen inte nådde fram till alla och att några medarbetare missförstod syftet med den. Min ambition med dagen var att förbättra samarbetet och kommunikationskompetensen och starta ett värdegrundsarbete. Vissa delar blev tyvärr inte så bra som jag hoppats och misstaget kommer inte upprepas igen.

Och summan?

– Utslaget på 100 personer så blir det inte många kronor, säger Lena Möllersten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.