Min lokala hjälte

Misstankar om att bränderna anlagts

Natten till förra tisdagen brann den här boden på Lundhagsvägen i Kämsta ner. Enligt polisen var branden anlagd och tre ytterligare bränder är nu under utredning.
Natten till förra tisdagen brann den här boden på Lundhagsvägen i Kämsta ner. Enligt polisen var branden anlagd och tre ytterligare bränder är nu under utredning.
På kort tid har fyra byggnader brunnit ner i Håbo-Tibbleområdet.

Minst en av bränderna var anlagd, enligt polisen som nu även inlett en förundersökning kring de övriga bränderna.

Det var vid ettiden natten till tisdagen i förra veckan som det brann i ett förråd på Lundhagsvägen i Kämsta. Där misstänker polisen att någon har tänt på eftersom den tekniska undersökningen visade spår av brännbar vätska bland bråten efter den kraftiga branden.

När Lokaltidningen Mitt i besökte Kämsta i förra veckan steg fortfarande rök från det nerbrunna förrådet och polisen hade spärrat av ett stort område kring förrådet och inne i skogen.

En månad innan, i juni, brann huset som ligger en bit nedanför förrådet. Förrådet och huset ägs av Göran Forsberg som just hade låtit sanera huset som utsatts för både vandalism och inbrott tidigare.

– Jag vet inte hur jag känner mig efter allt som har hänt. Men jag är förbannad, besviken och ledsen över att någon eller några har gjort så här. Jag vet inte om inbrotten har någon koppling till bränderna, säger Göran Forsberg och suckar tungt.

Det finns misstankar om att branden som ödelade huset var anlagd.

– Enligt polisen hade man hittat spår av lättantändlig vätska, säger Göran Forsberg, som inte gett upp tanken på att fortsätta bo i Kämsta trots allt som hänt.

– Med försäkringsbolagets hjälp hoppas jag få ett motsvarande hus även om det kan ta sin tid, säger Göran Forsberg som nu bor hos en bekant.

Michael Barkerud och hans familj bor ett hundratal meter från platsen där förrådet och huset brann ner. De väcktes tidigt på morgonen av polisen.

– Vi var alldeles yrvakna när polisen ringde på här vid fyratiden på morgonen. Vi förstod inte riktigt vad det var frågan om för vi hade inte sett eller hört något brinna. Men polisen samlade in uppgifter av folk häromkring, säger Michael Barkerud.

För drygt två månader sedan brann en sommarstuga nära regementets område.

Enligt en polis finns det tecken på att de har varit anlagda.

– Hus brukar ju inte börja brinna hur som helst, säger polisen.

Peter Nymann, kriminalinspektör på polisen i norrort, vill inte gå in på detaljer eftersom det nu pågår en förundersökning om bränderna i Håbo-Tibble. Men det ska handla om fyra bränder inom samma område.

Bränderna har skapat en otrygg känsla, säger Michael Barkerud som menar att det nu gäller att vara mer uppmärksam i fortsättningen.

Jag vet inte hur jag känner mig efter allt som har hänt.Göran Forsberg efter att ha drabbats dubbelt av bränder.

Fakta

Det kan vara grov mordbrand

Enligt polisen har det brunnit fyra gånger i området kring Håbo-Tibble.

Den senaste branden på Lundhagsvägen förstörde ett område på 100 meter gånger 50 meter.

Brottsmisstanken är allt från grov skadegörelse till grov mordbrand, beroende bland annat på värdet av det förstörda.

Källa: Polisen