Misstanke om legionella på äldreboende

dusch
Legionellabakterierna kan följa med i vattendimman som blir när man duschar. Om man får in bakterierna i lungorna kan man bli sjuk.
Långbrobergs äldreboende kan ha drabbats av legionella.
– Det finns misstankar om att det eventuellt kan vara det. Vi har tagit prover och väntar på svar i slutet av veckan, säger Pia Hattara Eriksson, verksamhetschef.

Hon vill inte gå in på hur misstanken uppkommit, men säger att den väcktes i mitten på förra veckan och att boendet vidtar försiktighetsåtgärder.
– Det är inte farligt att dricka vattnet. Men man bör duscha utan munstycke på slangen, det minskar risken för att man ska andas in bakterierna, säger Pia Hattara Eriksson.
Legionella är namnet på en bakteriefamilj som bland annat orsakar legionärssjuka, som är en allvarlig form av lunginflammation. Sjukdomen, som bryter ut om man får in bakterierna i lungorna,  yttrar sig med hög feber, frossa huvudvärk och muskelsmärtor. Personer med nedsatt immunförsvar blir svårast sjuka. Legionellabakterier förökar sig vid vissa temperaturer och i stillastående vatten som kan förorena vattenledningar.
– Vi har rätt temperatur på vattnet i huset, så ifall det visar sig vara legionella är det något problem i ledningarna, säger Pia Hattara Eriksson.
Smittskyddsinstitutet, Vårdhygien Stockholm, fastighetsägaren Micasa och Medicinskt ansvarig sjuksköterska är inkopplad i det misstänkta utbrottet på Långbrobergs äldreboende.
Lokaltidningen Mitt i har varit i kontakt med oroliga boende.
– Jag fick veta det här via en lapp i korridoren, men så mycket mer information har det inte varit, sägen en pensionär i 80-årsåldern.