ANNONS

Misstanke om ubåt i ytterskärgården

Här ska ubåten ha siktats våren 2015.
Här ska ubåten ha siktats våren 2015.
Ytterskärgården i Stockholm, nära Haninge och Värmdö, kan ha blivit kränkt av en ubåt. Under en marinövning våren 2015 siktades nämligen ett ubåtsperiskop nära ett av de svenska fartygen.
ANNONS

Personalen trodde först att det handlade om en svensk ubåt som deltog i övningen, men i efterhand har man kunnat konstatera att ingen svensk ubåt befunnit sig vid platsen vid tillfället, skriver DN.

Det är dock oklart vilken nationalitet ubåten tillhör.

Periskopet syntes i Stockholms ytterskärgård, nära fyren Vindbåden i svenskt territorialvatten, inte långt från Dalarö i Haninge och Nämdö. Periskopet ska ha rört sig ovanför vattenytan i några sekunder innan det försvann.

Lokaltidningen har tidigare skrivit om ubåtsjakten som varade en vecka i oktober hösten 2014 i Stockholms mellersta skärgård. Inledningsvis koncentrerades sökningarna till Kanholmsfjärden och flyttades senare söderut till Nämdöfjärden och Junfrufjärden.

Händelsen som DN rapporterar om klassas som en två på en sexgradig skala, den näst högsta nivån på sannolikhetsskalan, visar en analys från marinen. Händelsen har inte varit känd förrän nu.

Incidenten har rapporterats till försvarsministern.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.