ANNONS

Polisen misstänker ny brottsvåg mot äldre – vill åt bankkoder

äldre, bankkort, brott, bank-id,
Äldre personer luras att ge ifrån sig koder och bankkortsnummer.
Polisen i Danderyd varnar äldre för att bli lurade. De har sett en ökning av brott mot äldre där offren gett ifrån sig bankkoder.
ANNONS

Flera fall av att personer lurar äldre att ge ut bankkortsnummer eller koder har uppdagats i Stockholm under den senaste tiden. Danderydspolisen Alexander Antonian vill nu varna äldre i kommunen för den här typen av brott.

– Det har inte varit några konkreta fall i Danderyd men i närliggande kommuner. Vi hoppas att det inte kommer hit men risken finns, säger han och fortsätter.

– De här ligorna är mobila och jobbar i hela regionen.

Egentligen kan vem som helst bli uppringd eller få besök av ohederliga människor. Polisen uppmanar till försiktighet i kontakt med okända personer.

Fakta

Polisens tips hur du skyddar dig

  • Släpp inte in okända personer om man inte bokat träff.
  • Lämna inte ut kortnummer till någon på telefon.
  • Var uppmärksam på om det kan handla om ett bedrägeri.
Källa: Polisen

Misstänker ligor

Hur åldringsbrotten går till varierar från fall till fall. I vissa fall har personer knackat på och sagt sig vara från räddningstjänsten, mattförsäljare eller reparatörer av olika slag.

Men ofta tar de kontakt på telefon och utger sig till exempel för att vara från banken.

– De får dessa att lämna ut kortuppgifter och vissa fall även knappa in bank-id kod. Så arbetar inte bankerna men det vet inte alla, säger Alexander Antonian.

Polisen misstänker ligor som också kan vara verksamma i hela Stockholm.

– Det är bra om äldre i Danderyd får information om att sådant här händer och kanske blir försiktiga.

Tidigare i år åtalades totalt 26 personer för inblandning i en stor bedrägerihärva där över 70 äldre hade lurats. Enligt åtalet kom bedragarna i det fallet över sammanlagt 10 miljoner kronor.