ANNONS

Polisen misstänker: Cannabis såldes öppet vid idrottsplats

Niclas Lundström
"Äldre använder yngre förmågor till att både sälja och förvara narkotikan" säger polis Niclas Lundström.
Efter en tids misstankar om narkotikaförsäljning slog polisen till i en insats vid Råsunda IP. Fem unga personer misstänks för narkotikabrott.
Utveckligen oroar polisen.
– Bruket går ner i åldrarna och äldre använder yngre förmågor till att sälja, säger Niclas Lundström, gruppchef vid Solnapolisen.
ANNONS

I onsdags förra veckan åkte fyra ungdomar fast i en insats vid Råsunda IP. Alla är nu misstänkta för narkotikabrott i form av överlåtelse, innehav och bruk.

Det är resultatet av att snabbt kunna prioritera om resurserna och få grönt ljus från ledningen, säger polis Niclas Lundström, gruppchef vid Solnapolisen.

Polisen hade haft span mot narkotikahandeln som sedan en tid tillbaka etablerats vid Råsunda IP. Mellan lägenheterna och bostäderna för mångmiljonbelopp misstänks försäljningen pågått till unga som vuxna.

Det fanns dock en detalj som fick Polisen att sätta gasen i botten.

Unga särskilt utsatta

– Det här är inget kriminellt nätverk, snarare en gruppering som har en viss struktur i försäljningen. Vi ser att cannabisbruket går ner i åldrarna och alkohol byts ut mot cannabis, och att äldre använder yngre förmågor till att både sälja och förvara narkotika. De får lägre straff i och med straffrabatten.

Med godkännande av ledningen gick personal från flera enheter hos polisen ihop. Onsdagen 5 augusti ertappades de fyra ungdomarna i polisens insats.

Fyra personer i 17-22 årsåldern misstänks för narkotikabrott genom innehav och bruk. En av dem tros ha köpt narkotika medan två av dem misstänks för överlåtelse. Överlåtelse av narkotika är den allvarligaste av de sex punkterna i narkotikastrafflagen och om brottet bedöms som grovt, kan det ge sju års fängelse.

Ytterligare en person är misstänkt för innehav av narkotika, åldern på honom är för närvarande okänd.

Hur hamnar så unga personer i narkotikahandeln?

ANNONS

– De vaggas in i en falsk trygghet av kamratskap av de äldre personerna. Narkotika glorifieras i musikvideos och i låttexter, ungdomarna ser de snabba pengarna. De har inte förstått hur allvarliga konsekvenserna kan bli.

Niclas Lundström

Niclas Lundström, gruppchef vid Solnapolisen. Foto: Polisen

Narkotikahandeln skedde bara ett stenkast bort i från Råsunda skola, och nu öppnar skolorna snart igen. Är man säker i Råsunda?

– Ja, det vill jag påstå. Det finns ingen hotbild mot medborgarna och den upplevda tryggheten hos medborgarna prioriterar vi högt.

Fakta

Tre varningstecken

Polis Niclas Lundström vill göra familjer uppmärksamma på åtminstone tre varningstecken för att ungdomar kan vara aktiva inom narkotikahandeln.

Pengar

– Mottagna swishbetalningar från okända personer på likadana summor. Vanliga överföringar är 100, 200 och 500 kronor. Ungdomen börjar röra sig med kontanter och har plötsligt nya, dyra kläder.

Umgänge 

– Man hänger ute på samma platser med nya sällskap och använder appar som Wickr. Det är en krypterad app som används uteslutande för konversationer rörande brottslighet.

Synsätt

– Man har ett liberalt och likgiltigt synsätt på narkotika och tänker att det inte är så farligt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.