Misstänks ha lurat kvinna på 7 miljoner

Den åtalade mannen riskerar fängelse för grovt mutbrott och grovt ocker. Brottet ska ha begåtts under åren 2011–2014.
Den åtalade mannen riskerar fängelse för grovt mutbrott och grovt ocker. Brottet ska ha begåtts under åren 2011–2014.
Mannen hade skrivit på ett avtal där det tydligt står att han inte får ta emot gåvor.
Mannen hade skrivit på ett avtal där det tydligt står att han inte får ta emot gåvor.
En tidigare hemtjänst­anställd åtalas för att ha lurat en kvinna i 90-årsåldern på tillgångar för 7 miljoner, däribland ­hennes hus i Älvsjö.

Dessutom JO-anmäls stadsdelsförvaltningen för att inte ha tagit kvinnans situation på allvar.

Redan 2012 skickade grannar in en orosanmälan till stadsdelsförvaltningen och undrade om det stod rätt till hos den gamla kvinnan. Sedan kom flera till under årens lopp.

– Varför gjorde socialtjänsten ingen polisanmälan? Då hade det här kunnat stoppas mycket tidigare. Vid hembesök har de ju till och med upplyst kvinnan om att mannen riskerar att bli polisanmäld, säger kvinnans målsägandebiträde, Denise Lagercrantz, som nu gjort en JO-anmälan mot stadsdelsförvaltningen och även anmält hemtjänstbolaget där mannen arbetade till Inspektionen för vård och omsorg.

Mannen, som nu står åtalad för grovt mutbrott och grovt ocker, jobbade som hemtjänstanställd hos kvinnan under ett par år. De två blev goda vänner och så småningom flyttade mannen och hans familj in i hennes hus.

Men mannen tog alltmer över kvinnans ekonomi – bankkonton och värdepapper – genom fullmakter som hon undertecknade. Huset fick mannen i gåva och han sålde fastigheten för 5 miljoner kronor förra året.

– Min uppfattning är ju att det här är djupt tragiskt för kvinnan. Hon har blivit av med en mycket stor del av sin egendom. Hon vill flytta tillbaka till sitt hus, men det kan hon inte, säger Staffan Edlund, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption.

Att mannen senare slutade inom hemtjänsten spelar ingen roll, enligt åklagaren.

– Enligt mutparagrafen får man varken före, under eller efter sin anställning som hemtjänstvårdare ta emot gåvor från brukare, säger Staffan Edlund.

I polisförhören säger kvinnan att den åtalade och hans fru gjorde ”goda gärningar”, men det framgår att hon är ledsen över att huset sålts: ”Jag trodde jag skulle få bo kvar i huset …”.

Enligt åklagaren har kvinnan enligt läkarutlåtande gradvis utvecklat en åldersdemens som försämrat hennes omdöme. Han påpekar även att kvinnan alltjämt behövt hjälp för att sköta ekonomiska frågor.

Den åtalade mannen förnekar brott. Mannens advokat Bengt Hasselberg säger till Ekot att kvinnan sett den åtalade som en son, och att hon är i tillståndet att hon får göra vad hon vill med sina pengar.

Han tycker inte att det är försvårande att han jobbat inom hemtjänsten.

– Det var på det sättet man kom i kontakt med varandra men det är inte på grund av det som det har utvecklats det här förhållandet, utan det har skett på privat basis att de har sökt sig till varandra, säger han till Ekot.

Älvsjö stadsdelsförvaltning har avböjt att ge några kommentarer. Den äldre kvinnan har i dag ett tryggt boende, enligt målsägandebiträdet. Rättegången inleds i höst.

Det här är djupt ­tragiskt för kvinnan.staffan edlund, kammaråklagare