22-åring häktad – erkänner våldtäkt mot flicka i Huddinge

Flickan var påväg till skolan när hon överfölls och våldtogs.
Flickan var påväg till skolan när hon överfölls och våldtogs.
22-åringen som misstänks ha överfallit en tonårig flicka i Länna häktas på sannolika skäl för grov våldtäkt mot barn. Mannen erkänner våldtäkt, dock inte grovt brott, och uppges vara djupt ångerfull enligt advokaten. Han har tidigare dömts för att ha misshandlat en gravid kvinna med ett metallrör och för att ha onanerat utanför en skola.

En 22-årig man är på sannolika skäl misstänkt för den grova våldtäkten mot en tonårsflicka utomhus i Länna i förra veckan.

Under tisdagen hölls häktningsförhandling mot mannen i Södertörns tingsrätt. Han erkänner våldtäkt mot barn, däremot inte grovt brott som åklagaren Maria Franzén yrkar på, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

Tingsrätten gick dock på åklagarens linje och beslutade att mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt mot barn, vilket är den högre misstankegraden.

– Det finns kolllusionsfara, alltså risk att han påverkar utredningen, och återfallsrisk och han häktades också av de skälen, säger åklagare Maria Franzén.

Aftonbladet skriver att mannen var klädd i häktets gröna kläder under förhandlingen, som sedan fortsatte bakom stängda dörrar.

”Djupt ångerfull”

Mannen åläggs restriktioner under häktningstiden. Tingsrätten beslutade också att mannen ska genomgå en liten rättspsykiatrisk undersökning, för att se om det finns grund att göra en stor rättspsykiatrisk undersökning.

– Han erkänner brott och han är djupt ångerfull för vad han har ställt till för målsägaren och hennes anhöriga och familj. Därför har han också valt att erkänna den här gärningen och stå för det, säger 22-åringens advokat Simon Bergström.

Oklart när åtal väcks

Mannens erkännande kommer inte att ha någon större påverkan på utredningen, enligt åklagaren.

– Vi kommer att behöva höra honom ordentligt, men ett erkännande är ju aldrig tillräckligt för en fällande dom, så vi kommer att fortsätta jobba på så mycket vi kan i den här utredningen, säger Maria Franzén.

Hon kan i nuläget inte svara på hur lång tid det kommer att ta innan åtal väcks.

– Vi har fått två veckor men det kommer att ta längre tid än så, säger hon.

Misshandlade gravid kvinna

Den misstänkte mannen har, trots sin låga ålder, ett långt brottsregister av grova våldsbrott, narkotikabrott och sexuellt ofredande, enligt Aftonbladet.

I april 2018 dömdes mannen till fängelse i ett år och tio månader för bland annat grov misshandel och sexuellt ofredande.

Det var i november 2017 som mannen misshandlade en gravid kvinna med metallrör i en hiss i Söderort. Därefter gick han till en skola, ställde sig utanför ett klassrumsfönster och onanerade.

Våldtogs påväg till skolan

Nu är mannen på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt mot barn.

Flickan överfölls och våldtogs när hon var på väg till skolan i förra veckan – och mannen försvann från platsen.