ANNONS

Misstänksamhet kan drabba vårdboenden

21-åringen som mördade en vårdare i Tullingeberg har rört upp många känslor i området.

Nu finns en oro att misstänksamheten mot personer med neuropsykiatriska funktionshinder ska öka.
ANNONS

– Jag tror att det finns en risk att den här gruppen pekas ut, säger Harald Strand, Tullingebo och ordförande för länsförbundet FUB, föreningen för utvecklingsstörda barn, unga och vuxna.

För drygt två veckor sedan mördades en 55-årig man som jobbade på ett serviceboende i Tullingeberg. En 21-årig man som bodde där sitter nu häktad, misstänkt för mordet. Han har själv erkänt grov misshandel och vållande till annans död. En rättspsykiatrisk undersökning ska vara klar inom ett par veckor.

Efter mordet har många grannar till serviceboendet uttryckt oro och obehag.

Harald Strand tycker inte att man ska förstora upp att det var en boende på serviceboendet som gick till attack. Det värsta vore om folk feltolkar människor med neuropsykiatriska diagnoser så att det skulle bli svårt att till exempel bygga serviceboenden i bostadsområden, menar han.

– Man är rädd för det man inte känner till. Det här är vanliga personer som är lika trevliga som vem som helst men som har svårt för stress och stora folksamlingar, säger Harald Strand, som själv har en vuxen son med autism och utvecklingsstörning.

– Det behövs nya bostäder, både gruppboenden och serviceboenden. Men det får ju inte bli några institutioner i skogen – då är vi tillbaka på 1950-talet.

Attacken i Tullinge var inte 21-åringens första våldshandling.

I mitten av maj, samtidigt som han flyttade till Tullinge från ett annat boende, tog han strypgrepp på sin mamma och hotade sina föräldrar med kniv i deras villa i norra Stockholm. Han greps av polis men släpptes dagen efter.

21-åringen var tidigare ostraffad och utredningen prioriterades inte av Norrortspolisen.

ANNONS

– Det hade lika gärna kunnat hända här. Vi har flera hundra sådana grova brott som ligger, men av taktiska skäl ska vi prioritera vardagsbrott som ser bra ut i statistiken. Då tvingas vi lägga sådana här ärenden på hög, säger kriminalinspektör Lars Lundin på Södertörnspolisen.

– Då kan något sådant här hända och så säger folk ”varför gjorde ni inget” efteråt.

Mitt i den 26 augusti.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.