ANNONS

Fingeravtryck på flaska kan lösa 24 år gamla badkarsmordet

24 år gammalt mord i Upplands Väsby. Polisen har bland annat kunnat identifiera fingeravtryck på läskflaskorna med hjälp av NFC, Nationellt forensiskt centrum, tillgång till ny teknik.
Den misstänkte mannens fingeravtryck fanns på läskflaskorna polisen hittade efter mordet 1995. Han har förekommit i utredningen tidigare.
Mannen i 55-årsåldern åtalas för det 24 år gamla mordet i Väsby, efter att ny teknisk bevisning tillkommit.
Åklagaren menar att offret misshandlats och dränkts i sitt eget badkar.
I dag inleddes rättegången.
ANNONS

I december 1995 hittades den då 32-åriga tvåbarnspappan död i sin lägenhet i Väsby. Enligt polisens förundersökning ligger han påklädd det fyllda badkaret, med märken på handlederna som tyder på att han blivit bunden.

Det är mannens bror som hittar honom och slår larm.

Av förundersökningen framgår att mannen i 55-årsåldern som åtalas för mordet troligtvis bundit och dragit en snara runt halsen på mannen innan han dränkte honom. Mannen hade även skador på magen som enligt rättsläkare kan härledas till sparkar.

Ny teknisk bevisning

I vardagsrummet låg en trasig hylla som tyder på personer bråkat med varandra. På golvet låg en läskflaska av märket Smil som 24 år senare kommer att få stor betydelse för utredningen.

I 24 år har polisens Kalla fall-grupp utrett mordet i omgångar och spanat på en man misstänkt för mordet. I oktober förra året greps mannen för tredje gången. Enligt polisen har han förekommit i utredningen tidigare, men har inte kunnat knytas till lägenheten under mordet. Fram till nu.

Men med ny teknik har Nationellt forensiskt centrum kunnat identifiera den misstänka mannens fingeravtryck på läskflaskan. Det har även gjorts fler förhör med vittnen och personer som känt offret väl.

– Polisen i region Stockholms kalla fall-grupp har granskat ärendet och vid den kompletterande utredningen har tillräcklig bevisning framkommit som gör att jag kan väcka åtal så här långt efter att mordet begicks. Polisen har gjort ett grundligt arbete med både förhör och analyser, säger kammaråklagare Ewa Tvengström vid Norrorts åklagarkammare, i ett pressmeddelande.

24 år gammalt mord i Upplands Väsby. Polisens förundersökning visar på bråk i vardagsrummet.

Det fanns tecken på bråk i vardagsrummet, bland annat en trasig hylla i hörnet. Foto: Polisen

ANNONS

Offret och den misstänkte var bekanta

Dagens Nyheter skriver att offret och den misstänkte mannen känt varandra i flera år. De arbetade på samma arbetsplats. Även den misstänkte mannens fru kom i kontakt med den mördade mannen, och säger att de fattade tycke för varandra.

Motivet för mordet kan alltså ha varit svartsjuka.

24 år gammalt mord i Upplands Väsby. Polisens förundersökning visar på bråk i vardagsrummet. Trasig hylla.

Den trasiga hyllan i vardagsrummet indikerade bråk. Foto: Polisen

Var djupt troende

Vidare skriver DN att den misstänkte mannen är stor och beskrivs som ”björnlik”, ”oerhört stark” och ”robust”, men även som ”aggressiv” och ”våldsam”. Han var även djupt troende och tillhörde Jehovas vittnen i runt tio år. Efter mordet överger han Jehovas vittnen på grund av att de vänt honom ryggen i samband med misstankarna, menar han.

En detalj som länge varit viktig för polisen är ett armbandsur som hittades slängt under en sopcontainer i närheten av lägenheten. I förhör säger den misstänkte mannens fru att han köpte en ny, likadan, klocka dagen efter mordet.

– Han köpte samma klocka, säger hon och lägger till att den i princip är identisk med den gamla.

24 år gammalt mord i Upplands Väsby. Polisen har bland annat hittat en klocka den misstänkte mannen i 55-årsåldern slängt under en sopcontainer i närheten av mordplatsen.

Klockan polisen hittade slängd under en sopcontainer i närheten. Foto: Polisen

Har gripits flera gånger

Den misstänkte 55-åringen anhölls för första gången redan 1996 men släpptes, för att sedan häktas under en kortare period 1999.

Mannen misstänks även för att under 2019 ha kört runt i en bil med stulna registreringsskyltar.

Mannens är bosatt i Stockholm och hans advokat Leif Silbersky har tidigare sagt till Mitt i att han inte är skyldig.

– Han förnekar att han gjort sig skyldig till brott. Han har förekommit i utredningen två gånger tidigare och blivit släppt av domstolen. Nu den tredje gången blev han inte släppt, sade han då.

Häktad för 24 år gammalt mord i Väsby – det här vet vi

Rättegången beräknas pågå fram till i början av mars.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.