ANNONS

Misstänkt bedragare kom med rosor

Besökaren hade gula rosor med sig när hon hälsade på 95-åringen i Västertorp.
Besökaren hade gula rosor med sig när hon hälsade på 95-åringen i Västertorp.
Kvinnan hade rosor med sig när hon ringde på den 95-åriga damens dörr i Västertorp.
Hon utgav sig för att vara en blivande granne – och blev insläppt.
– Senare upptäckte jag att mina smycken var borta, säger 95-åringen som nu vill varna andra.
ANNONS

Det var för ett par veckor sedan som det ringde på dörren hemma hos den 95-åriga damen i Västertorp. När hon öppnade stod en okänd kvinna utanför .

– Hon sa att hon skulle flytta till hit och att hon ville hälsa på sina nya grannar, säger damen till Lokaltidningen Mitt i

95-åringen kände sig lite tveksam, men släppte in besökaren i sin bostad. Kvinnan hade gula rosor med sig, och ville ge några av dem till 95-åringen.

– Hon skulle klippa av dem med saxen, men jag sa att det var bäst att snitta i stället, säger damen.

De satte sig vid bordet och pratade innan kvinnan lämnade bostaden.

– När jag berättade det här för mina barn efteråt så sa de : ”Men mamma, du ska ju aldrig släppa in någon du inte vet vem det är”, berättar 95-åringen som uppger att en polisanmälan gjorts.

– Men jag har så svårt att misstro någon. Och jag tänkte efteråt att det ju ändå inte hänt någonting.

Men tio dagar efter besöket upptäckte hon att smyckena i lådan vid sängen var borta, bland annat saknades två dyrbara guldringar med briljanter. Damen är säker på att besökaren ligger bakom. Kanske smet det in en medhjälpare, när de var i köket.

– Jag vill därför varna andra om detta, säger 95-åringen.

ANNONS

Det är inte första gången som misstänkta bedragare kommit med blommor. För två år sedan skrev Mitt i om ett liknande fall, där en lika gammal dam i Älvsjö fick påhälsning av en kvinna med rosor. Efteråt upptäckte damen att plånboken var borta. I det fallet uppgav besökaren att hon kom från kommunen.

Patrik Romehed, på Skärholmens lokalpolisområde, råder pensionärer att verkligen förvissa sig om vem det är man har bakom dörren.

– Jag vill uppmana de äldre att stå på sig. Besökarna får finna sig i att vänta utanför medan pensionärerna kollar deras legitimation och tar reda på ifall de är från hemtjänsten eller bostadsbolaget. Man ska aldrig uppge sitt personnummer eller kontonummer till någon som ringer, även om de säger sig vara från banken.

– Om de är från banken har de ju redan ditt kontonummer. Det behöver de inte ringa om fråga om.

Patrik Romehed betonar att bedragarna är förslagna. De finns exempel på när de givit sig på cancersjuka, och sagt sig företräda en medicinsk verksamhet.

– De som gör så här har ingen skam i kroppen.