Misstänkt bordell i Danderyd – boende oroliga

Misstänkt bordellverksamhet i flerfamiljshus i Danderyd.
Misstänkt bordellverksamhet i flerfamiljshus i Danderyd.
Boende i Danderyd har larmat polisen om en misstänkt bordell i sitt hus. Verksamheten i lokalen har polisanmälts men att bevisa sådan verksamhet är svårt enligt polisen.

Boende i ett flerfamiljshus i Danderyd misstänker att det säljs sexuella tjänster i en av föreningens lokaler. Styrelsen i bostadsrättsföreningen har anmält verksamheten till polisens prostitutionsgrupp.

En boende i huset som Mitt i har pratat med är både orolig och besvärad. Hon har själv varit inne i lokalen och menar att det är något som inte stämmer. Det var heller inte helt lätt för henne att få komma in eller boka en behandling.

De säljer sexuella tjänster, det är helt uppenbart

– Jag fick först inte komma in då det pågick en behandling men jag var ihärdig. Till slut kom en lättklädd kvinna ut från rummet där behandlingen skulle pågå. Fönsterna är fördragna av tjocka gardiner och det står en säng i mitt i rummet. De säljer sexuella tjänster, det är helt uppenbart, säger en boende i huset.

Polisen har insatser på gång

Polisen menar att det är svårt med bevisningen i sådana här fall och att de får in många anmälningar om liknande misstankar.

– Problematiken kring arbetet är egentligen det enkla att det måste prioriteras och hinnas med, tipsen och underrättelserna finns. Utan efterfrågan från sexköpare skulle inte utsatta kvinnor hamna i prostitution i Sverige, så det brottsförebyggande arbetet mot män som är villiga att köpa en annan människa för en tillfällig sexuell förbindelse är också prioriterat, säger Elin Hernstedt som är gruppchef för prostitutionsgruppen hos polisen.

Många tips om salonger

I den senaste sammanställningen som polisen gjorde i augusti finns det ett 20 tal namngivna salonger där det finns information om att det pågår försäljning av sexuella tjänster.

– Om man bedriver en salong där det säljs sexuella tjänster ska man veta att man tar en stor risk, och att vi har insatser på gång mot just dessa. Det som är olagligt kommer vi att bekämpa. Vi kommer också informera fastighetsägare, och ge dem verktyg och lagrum för att förhindra fortsatt brottslighet i de lokaler de hyr ut, säger Elin Hernstedt.

Sena öppettider och låsta dörrar

De boende i huset har även reagerat på öppettiderna. De säger att det går ensamma män in och ut ur lokalen under fredag, lördag och söndagskvällar. Bokning sker på telefon och lokalen är inte öppen för spontanbesök.

– Jag får ont i magen när jag ser neonskyltarna lysa och tänker på att något sådant pågår nedanför mig när jag sitter och läser läxor med mina barn, säger en kvinna som bor i fastigheten.