Min lokala hjälte

Misstänkt fartdåre friad i tingsrätten

Farstabon friades i tingsrätten.
Farstabon friades i tingsrätten.
Vansinnesfärden på Nynäsvägen gick i 180 km/h och slutade med en krock i Sköndal. Men den åtalade Farstabon slipper straff – efter att ha sagt till tingsrätten att någon annan körde.

Det var en kväll i september i fjol som poliser i en omålad bil tog upp jakten på en fortkörare på Nynäsvägen. Bilen kom från Södra länken och höll enligt en av poliserna en hastighet på mellan 150 och 200 km/h. På väg ut ur tunneln sicksackade föraren dessutom mellan körfälten.

Jakten söderut på Nynäsvägen gick enligt polisen i 150-180 km/h, innan den tog slut då bilen svängde in mot Sköndal och krockade med en stillastående lastbil.

När polisen var framme vid olycksplatsen stod bilens ägare, en Farstabo i 20-årsåldern, utanför förardörren. Det var bara han där – men till poliserna sa han att det var någon annan som kört.

Drygt ett år efter vansinnesfärden har domen fallit i Södertörns tingsrätt. Farstabon var åtalad för grov vårdslöshet i trafik – men friades av tingsrätten.

Han dök själv inte upp på rättegången. Men i polisförhören hade han hållit fast vid att det var en bekant som körde medan han själv halvlåg i baksätet. Föraren – som han bara kände till förnamnet – ska ha sprungit därifrån efter krocken och lämnat honom ensam kvar.

I tingsrättens dom står det att uppgifterna från Farstabon inte är ”särskilt trovärdiga”. Men eftersom polisen under själva jakten bara fick en skymt av föraren bakom ratten, gick det inte att bevisa vem det verkligen var som körde. Därför ogillade tingsrätten åtalet och friade Farstabon.