Misstänktes för mastklättring – åtalas för polisbett

Mannen som greps misstänkt för att ha klättrat i en telemast i Boo i maj åtalas för att ha bitit en polis i samband med gripandet.
Mannen som greps misstänkt för att ha klättrat i en telemast i Boo i maj åtalas för att ha bitit en polis i samband med gripandet.
Den man som den 20 maj greps misstänkt för att ha klättrat i en telemast i Nacka åtalas för att ha bitit en polisman i benet i samband med gripandet.

Han åtalas också för att ha gjort motstånd när han skulle gripas.

Den 52-årige mannen är hemmahörande i Nacka.

Han nekar till brott. I polisförhör säger han att han befann sig på platsen för att träna styrketräning.

Vid masten finns ett motionsspår och han höll på att göra ”chins”, en styrketräning för överkroppen, på en stång som finns på motionsspåret och var på väg till nästa övning när polisen började jaga honom, förklarar han i förhör.

Det var ett vittne som såg en man klättra i telemasten i Boo vid lunchtid den 20 maj i år. Mannen befann sig halvvägs upp i masten, enligt vittnet bar mannen varken varselväst eller arbetskläder och hade tagit sig över ett säkerhetsskydd som finns på masten.

När polispatruller kom till platsen befann sig ingen i masten, men i närheten träffade polisen på en man som stämde in på signalementet, den nu åtalade mannen. När polisen försökte att fånga in mannen sprang mannen i väg. När polisen väl fick tag på honom bet mannen enligt åtalet en polis hårt i vänster lår.

Mannen blev sprejad med pepparsprej men när det inte gav avsedd effekt belades han med handfängsel och fotfängsel och med en spottskyddshuva.

Åklagaren lade i juni ned brottsmisstankarna mot mannen som gällde olaga intrång, att ha klättrat i masten, eftersom det inte gick att bevisa att mannen hade varit den som befunnit sig i masten.

Nackabon har först i och med att åtal nu väckts begärt att få en offentlig försvarare. Mitt i har därför inte kunnat nå någon för att höra hur mannen ställer sig till åtalet.

Tidningen har pratat med Vattenfall som äger masten men vid Vattenfalls presstjänst uppger man att bolaget aldrig kommenterar enskilda brottsutredningar som berör bolaget.

Enligt förundersökningen visade telemasten inga tecken på att ha blivit utsatt för sabotage.

Polismannen som blev biten har begärt 6 000 kronor i skadestånd.

Läs även här.