ANNONS

Misstänkt för polisgranat frias av hovrätten

Fyra poliser satt i den här polisbussen som fick splitterskador.
Fyra poliser satt i den här polisbussen som fick splitterskador.
Åklagaren hade hoppats på att tingrättens friande dom skulle ändras under tisdagen.

Men enligt hovrätten går det inte att utesluta att någon annan än den misstänkte tonåringen kastat granaten mot fyra poliser som satt i en polisbuss i Storvreten och han friades även av hovrätten.
ANNONS

Svea hovrätt skriver i sin dom på tisdagen att det är fastslaget att Botkyrkabon hållit i granaten som kastades mot polisbussen i Storvreten nära Tumba. Den misstänkte Botkyrkabon har enligt domen också medgett att så var fallet. Däremot förnekar Botkyrkabon att han kastat granaten. Hovrätten tycker inte att den kompletterande bevisning, bland annat telefonsamtal, som åklagaren lagt fram räcker för att säkert slå fast att den misstänkte också är skyldig.

Hovrätten skriver i tisdagens dom att det inte är bevisat att den misstänkte befunnit sig på brottsplatsen när granaten kastades, ej heller när personens DNA hamnat på granatens grepe som hittades i närheten av explosionsplatsen. Hovrätten fortsätter:

”Till detta kommer att utredningen talar för att ett flertal personer deltagit i de våldsamheter mot polisen som förekommit i området tidigare under kvällen. Det kan inte uteslutas, utan framstår närmast som troligt, att åtminstone några ur samma grupp har varit närvarande även i det avslutande skedet då polisbussen attackerades. Detta innebär att flera personer, som tidigare under kvällen inte varit främmande för att utöva våld mot poliser, kan ha haft möjlighet att kasta handgranaten.”

Botkyrkabon dömdes dock till fängelse för grovt rån. Botkyrkabons inblandning i olika rån uppdagades i samband med utredningen av granatattacken som skedde i slutet av augusti.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.