ANNONS

Misstänkt för våldtäkt – hängs ut av polisen

Den misstänkta våldtäktsmannen fångades på bild av t-banans övervakningskameror, men är fortfarande på fri fot. Nu publicerar polisen bilderna på sin hemsida.

– Alternativet hade varit att lägga ner förundersökningen, säger Anette Öberg vid Söderorts- polisen.
ANNONS

Det var i september förra året som en man utsattes för en våldtäkt på Mälarhöjdens tunnelbanstation.

Övervakningskamerorna fångade hela händelseförloppet och sedan dess har polisen jobbat med att försöka identifiera mannen som begick våldtäkten.

Men hittills har man inte lyckats gripa någon och nu väljer polisen att lägga ut bilderna på sin hemsida för att få in tips.

– För oss är det här en sista utväg. Lyckas vi inte identifiera den här mannen måste vi lägga ner förundersökningen, säger Anette Öberg, sektionschef för grova brott vid Söderortspolisen.

Det här är första gången som polisen i söderort lägger ut bilder på en misstänkt brottsling på internet.

Anledningen är de nya riktlinjer om bildpublicering som Rikspolisstyrelsen kom med i slutet av förra året. Där ges polisen möjlighet att publicera bilder på misstänkta om en rad krav uppnås. Bland annat måste brottet ge minst sex månaders fängelse.

Enligt Anette Öberg har man fått in en mängd tips om våldtäktsmannen i Mälarhöjden som man nu jobbar med.

Jerzy Sarnecki är professor i kriminologi vid Stockholms universitet och han menar att det vid den här typen av bildpublicering finns två intressen som står i klar motsättning till varandra.

– Det handlar dels om värnandet om den personliga integriteten och dels om intresset att gripa brottslingen.

ANNONS

När det gäller fall där det handlar om ett allvarligt brott som våldtäkt och där polisen är säker på att det är förövaren man har på bild ser Jerzy Sarnecki inga problem med att polisen går ut med bilderna.

– Däremot skulle jag bli förtvivlad om man började publicera bilder på snattare och fortkörare. Eller på personer som man inte är säker på är gärningsmannen. Det viktigaste är att det görs ett noggrant övervägande i varje enskilt fall.

Fakta

Riktlinjerna

Publicering ska bara vara aktuellt som ett alternativ till att lägga ner förundersökningen.

Det bör inte råda någon tvekan om att personen som visas på bilden är den misstänkte.

En publicering ska bara kunna komma i fråga när det gäller brott där det inte föreskriver lindrigare straff än fängelse i minst sex månader.

Källa: Rikspolisstyrelsen