ANNONS

Misstänkt gevär var av plast – och inga spår efter påstådda skott

skjuten danderyd stocksund skottlossning stockholmsvägen polis
Trots omfattande undersökningar i natt hittade inte polisen några spår av den misstänkta skottlossningen i Hässelby gård.
Ett larm om skottlossning i Hässelby och uppgifter om en gevärsman i Råcksta ledde till var sin omfattande polisinsats i helgen. Men några bevis för att det skjutits har inte hittats, och vapnet i Råcksta visade sig vara en leksak i plast.
– Folk är nervösa i dessa dagar, och det kan man väl ha förståelse för, säger Patrik Esterling på Vällingbypolisen.
ANNONS

Vid 23-tiden igår kväll kvällen fick polisen larm om att flera vittnen hört skottlossning vid Enspännargatan i Hässelby. Den första patrullen på plats hörde mycket riktigt knallar, men uppfattade att de kom från mer avlägset håll, kanske från Grimstafältet.

Inga spår efter skottlossning

En anmälan om grovt vapenbrott upprättades och en grundlig teknisk undersökning gjordes av platsen för den misstänkta skjutningen. Hundar deltog i sökandet efter spår, men utan framgång.

– Några hylsor hittades inte och inte heller några skador efter skott på vare sig föremål eller personer. Man får nog konstatera att på just den platsen, där och då, har det troligen inte skjutits, säger Patrik Esterling.

”Stort gevär” var leksak

Även tidigare i helgen, natten till söndag, fick polisen in ett larm som togs på stort allvar. En anmälare rapporterade att han såg en person stå och vifta med ”ett stort gevär” i en lägenhet som han kunde se in i.

– Vi åker dit, men i samma ögonblick som piketen är på väg att kliva in i lägenheten så kliver vederbörande ut genom dörren. Det visar sig att han har stått och hållit på med ett leksaksgevär i plast.

”Ökad oro”

Med den ökade medierapporteringen om faktiska skjutningar så ökar också allmänhetens oro, och det resulterar i fler inkomna rapporter och händelser och iakttagelser, säger Patrik Esterling. En del visar sig vara skarpa larm, men ofta visar sig de upplevda skottknallarna komma från smällare, från en skjutbana i närheten eller ha andra naturliga förklaringar.

– Vi ser att det finns en ökad och förståelig oro hos allmänheten, och vi tar de här larmen på största allvar. Men det är inte så att folk springer runt beväpnade i varje buske och på varje innergård i förorten.