ANNONS

Misstänkt man greps i Brasilien

Två år har gått sen en man mördades på en parkeringsplats i Smedb, Upplands Väsby.
Två år har gått sen en man mördades på en parkeringsplats i Smedb, Upplands Väsby.
Rättegången har varit uppskjuten sedan förra våren, då en av de misstänkta för mordet i Smedby aldrig dök upp. Men den 28-årige mannen har frihetsberövats i Brasilien. En ny prövning närmar sig, förutsatt att han utlämnas till Sverige.
ANNONS

I mars 2015 mördades en 28-årig man i Smedby. Polisen beskrev mordet som en ren avrättning.

Mannen hittades av grannar strax efter att skotten avlossades. En man som inte själv bodde i området var på väg från bussen när han hörde skott avlossas.

– Min första tanke var att det var smällare, säger mannen som vill vara anonym.

Han vände tillbaka och fann den skottskadade mannen. Han insåg inte först hur illa det var. Han tog upp sin mobil för att larma räddningstjänsten. Under tiden kom en annan man till platsen som försökte rädda den skottskadade med hjärtmassage.

”Min första tanke var att det var smällare”

En man som var snabbt på plats efter mordet

– Man märkte att han visste vad han gjorde. Men sen tittade han på mig och bara skakade huvudet, han insåg att det inte var någon idé.

Efter några minuter kom polisen till platsen, strax därefter räddningstjänsten. Ambulanspersonalen dödförklarade mannen på plats.

– Det har gått två år nu. Varje gång man går förbi där tänker man en hel del på det. Det är svårt att sätta fingret på hur det påverkar en. Jag är medelålders och hade inte varit med om liknande ditintills. Men det hade nog varit jobbigare om jag hade haft mindre livserfarenhet.

Samma natt greps två personer men båda släpptes senare. Under hösten 2015 åtalades de tre män som väntar prövning i Svea hovrätt i dag. Tre andra personer hade häktats under utredningen.

En då 31-årig åtalades som den som ska ha hållit i mordvapnet. 28-åringen, då 26 år gammal, erkände att han varit på mordplatsen men enligt hans advokat kände han inte till vad som skulle ske. Han åtalades för mord, alternativt medhjälp till mord. En tredje man åtalades för skyddande av brottsling.

Blommor och ljus prydde platsen efter mordet i mars 2015.

Åklagarens utredning kunde inte klargöra något motiv. Det framkom att offret hade vistats mycket i Upplands Väsby innan mordet. Enligt åklagaren Jenny Karlsson fanns misstankar om att han skulle ha varit inblandad i narkotikahandel men bara spekulationer.

Alla tre nekade till brott. Åklagaren yrkade på livstid för 32-åringen, 10 år för 28-åringen och ett år för den tredje personen. I stället frikändes alla tre av tingsrätten.

Trots att det hade bevisats att 32-åringen befann sig på mordplatsen och mordvapnet påträffats hemma hos honom ansåg inte tingsrätten att det gick att avgöra vem som hållit i mordvapnet. Anledningen var att domstolen var kritiskt till polisens förhör då 28-åringen pekade ut 32-åringen som mördare.

Polisen ska bland annat ha sagt att flera personer redan pekat ut 32-åringen. En del av polisens agerande under förhöret kunde betraktas som brottsprovokation.

”Han har suttit frihetsberövad sen september”

Åklagare Jenny Karlsson

I maj 2016 skulle fallet prövas i Svea Hovrätt men 28-åringen dök aldrig upp – han hade lämnat landet utan att återvända. Förhandlingarna fick skjutas upp flera gånger.

Det diskuterades om rättegången skulle kunna hållas utan 28-åringen men det motsattes av 32-åringens försvar, därefter las diskussionen ned. Sen dess har 32-åringen varit på fri fot men behövt anmäla sig till en polisstation två gånger i veckan. Han har även varit förbjuden att resa utomlands.

Men förhoppningen är att förhandlingarna kan bli av inom en överskådlig framtid. 28-åringen sitter nämligen frihetsberövad i Brasilien.

– Han har suttit frihetsberövad sen september, säger åklagare Jenny Karlsson.

Om 28-åringen ska lämnas ut till Sverige är upp till det Brasilianska rättsystemet att avgöra. Men när ett besked kan komma är ännu oklart.

– Vi har ingen tidsram men hoppas att det blir snart, säger Jenny Karlsson.