Misstänkt inbrottstjuv frågade om Mitt i

En okänd person ringde för att fråga om Mitt i delats ut.
En okänd person ringde för att fråga om Mitt i delats ut.
En främmande ringde till en kvinna i Runby och frågade om veckans nummer av Mitt i kommit. När kvinnan svarade att hon kunde kolla la personen hastigt på. En inbrottstjuv som ville reka misstänker kvinnan och nu vill hon varna andra.

Det var på nyårsdagen som kvinnan som är boende i Runby, Upplands Väsby fick ett telefonsamtal från okänt nummer. Personen sa varken sitt namn eller varifrån han ringde utan frågade kort om hon fått veckans nummer av Mitt i.

– Jag sa att jag inte visste men att vi kunde gå ut och kolla i brevlådan. Men då sa personen kort att den kunde ringa en annan granne och la på. Det kändes obehagligt, säger kvinnan som vill vara anonym.

Hon bestämde sig för att kolla upp numret som visade sig vara registrerat på flera olika personer i olika och åldrar och i olika städer. Det var då det slog henne att det kanske handlade om ett en inbrottstjuv som ville rekognoscera och hon bestämde sig för att hon ville varna andra.

– Man undrar ju om det är någon anställd på en tidning som sitter och ringer runt på nyårsdagen. Det kändes märkligt redan från början.

Lokaltidningen Mitt i gör aldrig undersökningar över telefon för att kontrollera att tidningen har delats ut. Vår utdelare Post Nord gör ibland större enkäter men ställer då frågor om postutdelning generellt och är tydliga med avsändaren till enkäten.

Polisen Lennart Lindholm känner inte till att frågor om tidningsutdelning skulle vara en metod för inbrottstjuvar att undersöka om någon är hemma men menar att det är möjligt.

– Det låter som ett märkligt samtal. De som ska göra inbrott och undersöker om någon är hemma har en rik fantasi, säger Lennart Lindholm, gruppchef för brottsplatsundersökningar i Stockholms city.

Något han däremot hört talas om är personer som ringer eller ringer på dörren och frågar efter en person som inte ens bor i huset.

– Då har vi ofta fattat misstankar om att det är någon som rekognoserar. Om man får ett misstänkt telefonsamtal bör man fråga vem det är och be om numret för att ringa tillbaka.

Andra vanliga knep är att inbrottstjuvarna klär ut sig till hantverkare eller går runt med ett bandyfodral som i själva verket innehåller verktyg för att bryta sig in.

Under 2017 begicks 9093 inbrott och inbrottsförsök i Stockholms län enligt polisens preliminära uppgifter. Det motsvarar nästan hälften av alla inbrott i Sverige.

Fakta

Inbrottstjuvarna letar inte i köket

Det här är en del av polisens tips för att undvika inbrott och att tjuvarna hittar dina värdesaker.

Grannsamverkan. Hjälp till att hålla koll, skotta uppfarter, tömma brevlådan och låsa fast stegar.

Lämna lampor på. har du tänd belysning så nöj dig inte med utelampor och mysbeslysning i något fönster. Lämna flera lampor tända inne och kanske en radioapparat så verkar det som att någon verkligen är hemma.

Ring 112. Om du misstänker att det är ett pågående inbrott ring 112 – inte 114 14.

Göm dina värdesaker. De flesta inbrottstjuvarna letar efter värdeföremål i hallen, sovrummet och badrummet. Använd fantasin när du gömmer värdeföremål och göm de där du inte tror att tjuvarna letar. ofta letar man efter guld, kontanter, klockor och små tekniska föremål.

Märk dina saker med DNA-märkning.

Skaffa larm. Inbrottslarm är särskilt effektivt i lägenheter då det kan ha en avskräckande effekt. Även säkerhetsdörrar, fönsterlås och galler minskar risken för inbrott.

Källa: Lennart Lindholm