ANNONS

Misstänkt kan vara psyksjuk

18-åringen som misstänks för mordet på Malmvägen kan ha varit psykiskt sjuk när han dödade sin flickvän.

Mannen ska därför sinnesundersökas.
ANNONS

Under rättegången förra veckan kom tingsrätten fram till att det är bevisat att 18-åringen sköt sin 17-åriga flickvän i pannan från mycket kort avstånd.

Men tingsrätten har ännu inte tagit ställning till om det var mord eller en olyckshändelse, som 18-åringen hävdar. Nu ska han genomgå en rättspsykiatrisk undersökning för att visa om han var vid sina sinnens fulla bruk när han sköt flickan.

Han har redan genomgått en paragraf 7-undersökning. Den visade att han är tillräknelig nu, men att han kan ha varit allvarligt psykiskt störd när han sköt henne.

Utöver den vanliga psykundersökningen får rättspsykiatrikerna också i uppgift att utreda om han hade uppsåt att döda.

Uppsåtet är avgörande för om 18-åringen ska dömas för mord eller grovt vållande till annans död.

– Det är lite ovanligt att man inte tar ställning till skuldfrågan utan ber rättspsykiatrikerna om hjälp med uppsåtsfrågan. Det har jag bara varit med om en gång tidigare, säger kammaråklagare Robert Näppi.

Han förklarar att det beror på ny rättspraxis när det gäller hur man ska bedöma att droger påverkar en gärningsmans uppsåt.

– Tidigare var det enklare, men nu har det kommit ett antal domar i Högsta domstolen där man ansett att den drogpåverkade gärningsmannen inte kunde inse konsekvenserna av sitt handlande, säger han.

Mannen var drogpåverkad när han sköt.

ANNONS

Enligt åklagaren har det i förhör framkommit att 18-åringen tidigare blivit aggressiv när han tagit droger. Enligt vänner till flickan har han ofta ­varit svartsjuk och kontrollerande.