ANNONS

Misstänkt många sökte nya krediter

Magnus Lindman, ordförande i den drabbade bostadsrättsföreningen vid Telefonplan berättar att postfacken tidigare blivit uppbrutna.
Magnus Lindman, ordförande i den drabbade bostadsrättsföreningen vid Telefonplan berättar att postfacken tidigare blivit uppbrutna.
Id-kapare härjar i Hägersten-Liljeholmen.

På Snickerigatan vid Telefonplan utsattes ett tiotal personer i samma hus för bedrägeriförsök.

Men uppmärksamma banker och en alert ­bostadsrättsförening kan ha stoppat bedrägerierna.
ANNONS

En förmiddag i förra veckan ringde banken och undrade om Ulrika verkligen ville ha ett kreditkort på 15 000 kronor.

– Jag sa att jag redan hade ett och inte behövde ett till, säger hon.

Banken hade anat oråd eftersom så många personer på samma adress ansökte om krediter. Ulrika fick rådet att polisanmäla och spärra sitt personnummer.

Hon slapp drabbas hårdare än så, men tycker att händelsen var obehaglig.

– Först fattade jag det inte, men det är klart att det är läskigt. Och det sprang väl ifatt mig på efter­middagen att ”hjälp hela min identitet är kapad”, säger hon.

När bostadsrättsföreningens styrelse fick nys om saken och ­började höra sig för, visade det sig att uppåt tio personer i huset hade råkat ut för samma sak.

– Vi skrev ett informationsbrev med råd om vad man skulle göra. Vi lade det i allas postfack och på hemsidan, säger bostadsrättsföreningens ordförande Magnus Lindman.

Enstaka kapningar av identiteten har skett tidigare bland föreningens medlemmar, berättar han. Då har postlådor i porten varit uppbrutna.

Så var fallet inte denna gång. Utan att veta den exakta orsaken till det senaste försöket finns teorier.

ANNONS

– En förklaring kan vara att de har tagit sig in i vårt miljörum där vi har tidningspapper. En del slänger troligen papper med personuppgifter där, säger Magnus Lindman.

Id-kapningar är ett växande problem. Enligt polisens siffror drabbades 65 000 svenskar förra året, till en beräknad kostnad av 2,7 miljarder kronor. Kaparna tar lån, begär krediter och köper varor på nätet.

Anders Olofsson vid polisens nyinrättade nationella bedrägericenter nämner att flera kapningar även ägt rum vid nybyggda hus vid Tellusborgsvägen.

– De väljer uppgångar där de tror det kan finnas folk som kan vara kreditvärdiga. Dessutom har nya hus postfack i stället för brev­inkast, vilket är ett stort problem.

Vad gör polisen?

– Vi har misstänkta på en del fall men ibland kommer vi bara till målvakter. Det tar ett tag, men jag tror att samarbetet som växer fram mellan myndigheter för att hindra ger resultat på sikt, säger Anders Olofsson.

De väljer uppgångar där de tror det kan finnas folk som kan vara kreditvärdiga.anders olofsson polis

Fakta

Så skyddar du dig mot id-kapning

Sätt lås på brevlådan.

Släng inte post med personlig information i pappersinsamlingen.

Anmäl förlorade id-handlingar.

Tänk på säkerheten på dator och mobil. Använd virusskydd och öppna inte e-post och länkar som är okända för dig. Kontrollera antal recensioner och betyg när du laddar ner appar.

Använd inte samma lösenord till olika tjänster.

Källa: Polisen

ANNONS