Den 30 juli sköts en man i 30-årsåldern till döds i en misstänkt felskjutning i Bro i Upplands-Bro kommun, nordväst om Stockholm.

Den 29 augusti valde polisen att gå ut med en film som visar bevakningsmaterial där den misstänkte skytten syns i hopp om att få allmänhetens hjälp.

– Nu är vi tämligen övertygade om att den person som dog inte var måltavla för det här dådet, sa åklagare Jenny Östling som då ledde förundersökningen. Östling har nu gått vidare till nytt uppdrag inom Åklagarmyndigheten och åklagare Martin Westling tagit över ärendet.

Senare samma dag som polisen gick ut med filmen, den 29 augusti, anhölls en yngre man i sin frånvaro klockan 17.24. Klockan 18.52 var personen gripen och begärdes häktad på sannolika skäl misstänkt för mord och grovt vapenbrott i Bro den 30 juli. Dagen efter häktades han misstänkt för mord och grovt vapenbrott. 

Polisen i Bro dagen efter dödsskjutningen. Till höger i bild: En skärmdump från polisens bevakningsfilm som visar den misstänkte skytten. Åklagaren Martin Westling vill inte kommentera om det är mannen på bilden som nu har häktats.

Polisen i Bro dagen efter dödsskjutningen. Till höger i bild: En skärmdump från polisens bevakningsfilm som visar den misstänkte skytten. Åklagaren Martin Westling vill inte kommentera om det är mannen på bilden som nu har häktats.

Malin Lövkvist / Polisen

Advokaten fåordig

I Attunda tingsrätts handlingar framgår det att det är två personer misstänkta i ärendet, men bara en av dem har häktats i nuläget.

Jens Högström är den häktade personens advokat. Han vill inte kommentera hur hans klient ställer sig till misstankarna som riktas mot honom.

– Det enda jag kan bekräfta är att jag är försvarare för en person som har häktats för den misstanken som du uppger, säger Jens Högström då Mitt i ringer.

Locket på om filmen

Åklagare Martin Westling är ny förundersökningsledare. Han vill inte uttala sig om huruvida det är personen i polisens övervakningsfilm som nu häktats misstänkt för mordet i Bro.

– Jag vet inte vilka överväganden som gjordes innan man gick ut med den här filmen, jag har inte hunnit sätta mig in i det ännu. När det gäller uppgifter om den person som har frihetsberövats kommer jag att vara rätt försiktig med vad jag säger i nuläget. Jag konstaterar att det är en yngre man som är häktad på sannolika skäl. 

30 september klockan 11.00 måste åklagaren väcka åtal eller begära förlängd åtalstid.

– När man utreder så här allvarliga brott så är det viktigt att man i slutändan presenterar en utredning som är robust i det att man fattar ett beslut om att väcka åtal eller inte. När det gäller frågan om åtalsförlängning får jag nog återkomma med den uppgiften, säger Martin Westling.

Åklagaren övertygad: Skytten agerade inte ensam

En oskyldig man sköts till döds i Bro i slutet av juli. Nu har polisen släppt en film som visar den misstänkte skytten. Åklagaren Jenny Östling hoppas att filmen ska leda till avgörande tips.

– Vi vill veta om den misstänkte mannen har varit i kontakt med någon annan eller har det hänt något annat i området som man har reagerat på den här kvällen?

Onsdagen den 29 augusti publicerade polisen en film som visar den misstänkte gärningsmannen efter mordet i Bro som ägde rum på kvällen den 30 juli.

– Nu är vi tämligen övertygade om att den person som dog inte var måltavla för det här dådet, säger åklagare Jenny Östling som leder förundersökningen.

Vet ni vem som var måltavlan?

– Nej, det vet vi inte med säkerhet.

En månad har gått sedan händelsen och ännu är ingen frihetsberövad i ärendet. Att publicera en film likt denna föregås alltid av en bedömning hur det kan påverka förundersökningen.

Film på den misstänkte skytten i Upplands-Bro

Film på den misstänkte skytten i Upplands-Bro

Polisen

– Det är klart att man alltid väger det för och emot varandra. Absolut, det gör man. Och i det här fallet har vi kommit till slutsatsen att det är mer att vinna än att förlora.

Ska man ta publiceringen för intäkt att ni inte har så mycket att gå på?

– Jag vill inte säga för mycket om vad vi har och vad vi inte har. Men jag kan säga att vi behöver ha in mer tips, och vi behöver ha in fler vittnen.

Ovanligheter och personer

Åklagaren vill gärna trycka på vikten av observationer i området utöver själva skytten, både vad gäller händelser och människor. 

– Vi vill veta om den misstänkte mannen har varit i kontakt med någon annan eller har det hänt något annat i området som man har reagerat på den här kvällen? Exempelvis någon annan ovanlig rörelse eller liknande.

Jenny Östling förklarar att det generellt vid den här typen av skjutningar inte bara är en ensam person involverad i händelsen.

Dödsskjutning i Bro ägde rum på kvällen den 30 juli. Mitt i besökte området dagen därpå. Arkivbild.

Dödsskjutning i Bro ägde rum på kvällen den 30 juli. Mitt i besökte området dagen därpå. Arkivbild.

Malin Lövkvist

– Ganska ofta är det flera personer som är involverade på plats. Även om det inte skulle vara flera inblandade på plats så brukar det åtminstone finnas flera personer i bakgrunden.

Finns det något som tyder på det i er utredning?

– Jag vill inte kommentera vad vi har i den specifika utredningen men jag kan säga att vi har all anledning att tro att han inte är ensam om att planera och utföra gärningen. I något led och på något sätt så är vi helt övertygade om att det finns fler involverade.

Vittnen som såg misstänkte mördaren

Åklagaren och polisen vill även komma i kontakt med vittnen som rört sig i närheten av den misstänkta gärningsmannen både innan och efter händelsen. Man vill även komma i kontakt med den som känner igen mannen men inte har befunnits sig i Bro.

– Vi har sett att det rör sig folk på de här filmerna som vi ännu inte har kommit i kontakt med. Vi vet att det finns folk som har mött honom, både före och efter. Och de personerna vill vi tala med. Vi har ännu inte kommit i kontakt med samtliga.

Området där dödsskjutning ägde rum. Arkivbild.

Området där dödsskjutning ägde rum. Arkivbild.

Malin Lövkvist

I filmen syns den misstänkte gärningsmannen springa från platsen efter händelsen. 

– Det finns ett klipp som visar gärningsmannen direkt efter händelsen då han snubblar. Där springer han direkt ifrån skjutningen och vidare ut ur bild så att säga.

Har ni filmmaterial som visar mordögonblicket?

– Nej, det har vi inte.

Hur säkra är ni på att det är gärningsmannen som vi ser i filmerna?

– Det känner vi oss väldigt säkra på.

Enligt Jenny Östling har tips till polisen börjat "flöda in". Hur man värderar dessa vill hon i nuläget inte kommentera.

Tips kan ges via polisens webbplats eller på telefonnummer 114 14.

I något led och på något sätt så är vi helt övertygade om att det finns fler involverade.

Polisen i Bro dagen efter dödsskjutningen. Till höger i bild: En skärmdump från polisens bevakningsfilm som visar den misstänkte skytten.

Polisen i Bro dagen efter dödsskjutningen. Till höger i bild: En skärmdump från polisens bevakningsfilm som visar den misstänkte skytten.

Malin Lövkvist / Polisen

Åklagaren övertygad: Skytten agerade inte ensam

Polisens film visar misstänkte skytten ✔️ Åklagaren: "Väldigt säkra"

Efterlysning: Släpper film på misstänkt mördare i keps

Den 30 juli sköts en man i 30-årsåldern till döds i en misstänkt felskjutning. Nu har polisen släppt en film på den misstänkta mördaren – och vädjar om tips.

På tisdagskvällen den 30 juli blev en allvarligt skadad man förd till sjukhus efter att ha blivit skjuten i Bro, norr om Stockholm.

Mannen avled senare av sina skador och ska enligt polisens teori inte vara den egentliga måltavla.

– Det finns saker som talar för att det möjligen kan vara en felskjutning, har åklagare Jenny Östling tidigare sagt till Mitt i.

En dryg månad har gått sedan mordet och den misstänkta mördaren är fortfarande fri.

Nu går polisen ut med en film som ska visa skytten.

Ramlar under flykten

På övervakningsbilderna syns hur den misstänkta mördaren går över en grusplan strax efter klockan 21.30 och in i ett bostadsområde.

Personen bär keps, svart överdel, axelväska och vita byxor. I handen har han en telefon som han kollar ner i samtidigt som han går fram och tillbaka längs med en husvägg.

Klockan 21.57 ses den misstänkte gärningsmannen springa över en gräsplätt där han ramlar, och sedan fortsätta flykten.

Nu vädjar polisen till vittnen som syns i filmen – och andra personer som har gjort iakttagelser – att höra av sig.

Här går den misstänkta mördaren till brottsplatsen.

Här går den misstänkta mördaren till brottsplatsen.

Polisen

Polisen släpper film: Vem är misstänkta mördaren i keps?

Efterlyser vittnen efter mordet i Upplands-Bro