Mordmisstänkt är inte psyksjuk

19-åringen var drogpåverkad när han sköt sin flickvän i huvudet.

Men han led inte av en allvarlig psykisk störning. I veckan kommer domen.

I torsdags avslutades rättegången där en 19-åring från Sollentuna står misstänkt för att ha mördat sin 17-åriga flickvän från Täby.

Hon sköts i huvudet på nära håll hemma hos 19-åringens mamma den 6 augusti förra året. Pojkvännen misstänks för mord och vapenbrott, men menar att händelsen var en olycka.

Han har berättat att han tog fram pistolen från en byrålåda för att visa flickvännen och att ett vådaskott oavsiktligt gick av.

19-åringens advokat hävdade därför under rättegången att brottet ska ses som vållande till annans död och vapenbrott och att straffet bör bli fängelse i 1,5 år.

Åklagaren Robert Näppi håller inte med.

– Jag har sagt att han ska dömas för ett uppsiktligt brott, det kan vara mord eller dråp. Det är upp till tingsrätten att avgöra och jag går inte in på detaljer om hur många år i fängelse det ska vara. Det är upp till domstolen, säger han.

Han menar att påföljden med största säkerhet kommer att bli fängelse.

– Nu är det bara att avvakta vad tingsrätten kommer fram till. Men oavsett om han döms för mord, dråp eller vållande, kommer det att bli fängelse.

Förra veckan slog en stor rättspsykiatrisk utredning fast att mannen inte var allvarligt psykiskt sjuk när brottet begicks och därför kan han dömas till fängelse.

Däremot har 19-åringen berättat att han festat hela helgen före måndagen 6 augusti. Han var fortfarande påverkad av bland annat cannabis och kokain när han och flickvännen vaknade. Hans minnesbilder av händelsen är därför oklara.

Domen meddelas i slutet av den här veckan.

Fakta

Greps utanför

6 augusti 2012: Polisen larmas till Malmvägen där en 17-årig flicka skottskadats i huvudet. Utanför lägenheten grips den beväpnade 19-åringen.

8 augusti 2012: 17-åringen avlider.

9 augusti 2012: 19-åringen häktas.

4-10 januari 2013: Rättegång i tingsrätten. Dom meddelas den här veckan.