ANNONS

Misstänkt muta vid häktesbygge

Sollentunahäktet kan vara indraget i en muthärva.

När häktet byggdes misstänks ett konsultföretag ha fått drygt 10 miljoner kronor, utan att behöva utföra något uppdrag.
ANNONS

Muthärvan inom Kriminalvården tycks ha nått Sollentunahäktet.

För snart två år sedan häktades en före detta Kriminalvårdschef misstänkt för flera fall av grova mutbrott. Mot betalning ska chefen ha gynnat olika företag när nya anstalter byggdes runt om i Sverige.

Nu misstänker Riksenheten mot korruption att samma chef mottagit mutor när Sollentunahäktet byggdes.

Ett konsultbolag anlitades för att sköta försäljningen när häktet stod klart 2010.

För detta skulle konsultbolaget få 10 miljoner kronor. Men bolaget behövde aldrig sälja häktet, eftersom att förvaltningsbolaget som köpte häktet gjorde det direkt av byggherren Skanska.

Konsultföretaget misstänks alltså ha fått betalt, men utan att behöva agera mellanhand i försäljningen och därmed har de inte gjort något arbete.

Just nu håller Riksenheten på att undersöka relationen mellan företaget och den nu pensionerade Kriminalvårdschefen för att se om företaget kan ha betalt mutor till chefen.

Anders Annerfalk är informationschef på Kriminalvården. Han berättar att myndigheten i dag förbättrat sina rutiner.

Nu kan inte en ensam chef beställa ett helt häktesbygge utan insyn från andra medarbetare.

ANNONS

– Man tror aldrig att en medarbetare är kriminell och gör något för egen vinning. Men nu har vi en professionell organisation och arbetar i projektgrupper vid upphandlingar, säger han.

Edvard Lind, presschef på Skanska, säger att det inte behöver vara fel att konsultföretaget fick betalning, trots att de inte utförde uppdraget.

– Nu kom fastighetsförvaltaren direkt till oss och köpte huset. Men konsultföretaget ska ändå kompenseras eftersom vi hade ett avtal med dem. Men om det är så att mutor förekommit anser vi oss ha blivit förda bakom ljuset. Ingen av våra medarbetare är misstänkt för något brott, säger han.