ANNONS

Misstänkt muta vid häktesbygget

Sollentunahäktet kan vara indraget i en muthärva.

När häktet byggdes misstänks ett konsultföretag ha fått drygt 10 miljoner kronor utan att ha utfört något uppdrag.
ANNONS

Muthärvan inom Kriminalvården tycks ha nått Sollentunahäktet.

För snart två år sedan häktades en före detta Kriminalvårdschef misstänkt för flera fall av grova mutbrott. Mot betalning ska chefen ha gynnat olika företag när nya anstalter byggdes runt om i Sverige.

Riksenheten mot korruption misstänker nu att chefen mottagit mutor av ett konsultföretag när Sollentunahäktet byggdes.

Det började med att chefen beställde häktesbygget utan att teckna ett riktigt avtal, så som upphandlingslagen kräver.

Skanska fick uppdraget och gav i sin tur konsultföretaget i uppgift att sköta försäljningen av det färdigbyggda häktet till en fastighetsförvaltare, som Kriminalvården i sin tur hyr huset av.

För detta ska konsultföretaget ha fått nästan 10 miljoner kronor. Det var bara det att fastighetsförvaltaren gick direkt till Skanska.

Konsultföretaget misstänks ha fått betalt, utan att behöva agera mellanhand i försäljningen.

– I all väsentlighet har inte företaget gjort något arbete, säger Gunnar Stetler, överåklagare vid Riksenheten mot korruption.

Just nu håller enheten på att undersöka relationen mellan konsultföretaget och den nu pensionerade kriminalvårdschefen för att se om företaget betalt mutor till chefen.

ANNONS

Rutinerna för upphandlingar har myndigheten nu förbättrat, enligt Anders Annerfalk, informationschef på Kriminalvården. Allt för att undvika fiffel när framtida avtal tecknas.

Nu kan inte en ensam chef beställa ett helt häktesbygge utan insyn från andra medarbetare.

– Man tror aldrig att en medarbetare är kriminell och gör något för egen vinning. Men nu har vi en professionell organisation och arbetar i projektgrupper vid upphandlingar, säger han.

Edvard Lind, presschef på Skanska, säger att det inte behöver vara fel att konsultföretaget fick betalning, trots att de inte utförde uppdraget.

– Nu kom fastighetsförvaltaren direkt till oss och köpte huset. Men konsultföretaget ska ändå kompenseras eftersom vi hade ett avtal med dem. Men om det är så att mutor förekommit anser vi oss ha blivit förda bakom ljuset. Ingen av våra medarbetare är misstänkt för något brott, säger han.

Man tror aldrig att en medarbetare är kriminell.Anders Annerfalk Kriminalvården

ANNONS