Utreder misstänkt mögel i skolans idrottshall

Genrebild.
Genrebild.
En utredning om misstänkt mögel i en idrottshall på Näsbyparksskolan pågår. Trots att utredningen inte är klar har eleverna lektioner där.
– Det är en lokal där vi har anat en lukt, men det finns inget konstaterat mögel, säger Patrik Forshage, utbildningschef i Täby kommun.

Det finns redan planer på att bygga en ny idrottshall på Näsbyparksskolan. Än så länge finns den dock bara på ritbordet. Eleverna får istället hålla till godo med en idrottshall som är både sliten och luktar illa.

I höstas slog en idrottslärare med astma larm om att det inte gick att ha idrottslektionerna där.

– Vi tar alltid allvarligt på sådana här frågor utifrån att det ska vara bra miljö för barn och vuxna, som vistas i lokalen, säger Maria Östholm, fastighetschef i Täby kommun.

Täby kommun, som hyr idrottshallen, har varit delaktiga i den utredning om misstänkt mögel som startade under höstterminen. Men trots att utredningen fortfarande inte är klar har högstadielever som förra terminen hade idrottslektioner på annat håll efter jullovet flyttat in i den gamla hallen igen.

– Nu har den populära idrottsläraren slutat på grund av sina besvär och då har undervisningen flyttat tillbaka till mögelskadade idrottslokaler, menar en förälder som Mitt i Täby varit i kontakt med.

Föräldrarna ska ha fått kännedom om detta genom sina barn – ingen information om flytten tillbaka har gått ut från skolledningen, bekräftar rektor Annica Ingemarsson.

– De som har hört av sig har jag informerat. Det är en familj som har hört av sig. De har kanske inte förstått att vi har haft idrott där hela tiden.

Det var nämligen inte alla elever och idrottslärare som fick byta lokaler i höstas. Endast de klasser som hade idrottsläraren med astmabesvär fick träna på Friskis & Svettis istället.

– Den lärare hade svår astma och hade reagerat kraftigt, förklarar Annica Ingemarsson, som bekräftar att läraren nu har slutat.

Utbildningschef Patrik Forshage betonar att inget mögel har konstaterats i idrottshallen och en fördjupad utredning som snart är klar ska helt utesluta problem.

– Här har vi anat den här lukten och vi hade också någon medarbetare som hade ganska grav astma. Att vistas i den här miljön hela dagarna med grundförutsättningen svår astma gjorde att den personen upplevde besvär. Det tyckte vi var tillräckligt allvarligt för att sätta igång en utredning och den pågår just nu.

Rektor Annica Ingemarsson menar att skolan är uppmärksam på om elever och lärare slår larm igen. Hon känner inte till att fler ska ha drabbats av besvär, uppger hon.

– Inte som har kommit till mig och sagt att de inte kan vara i lokalen. Det har varit lukt, det ser inte trevligt ut i duschrummen, smutsigt, men ingenting annat som vi har hittat.

Näsbyparksskolans elever och lärare hoppas förstås på att den ny idrottshallen snart kan lämna ritbordet.

– Vi är i behov av en ny idrottshall som har större kapacitet. Vi har svårt att få till bra schema för idrottslektionen. Jag tycker att alla ungdomar ska ha rätt till en modern idrottshall där de kan utöva olika idrotter på ett bra sätt. Jollen fungerar inte optimalt, säger rektor Annica Ingemarsson.