Min lokala hjälte

Misstänkt släppt fri – på grund av datumslarv

Nacka tingsrätt
Nacka tingsrätt.
Den Tyresöbo som misstänks för försök till mord vid Njupkärrs skola har släppts på fri fot. Anledningen: åklagaren skickade ett meddelande tre timmar för sent.

Måndagen den 25 juli blev en man skjuten med flera skott i ett skogsparti i närheten av Njupkärrs skola. I augusti häktades en man i 25-årsåldern, hemmahörande i Tyresö, på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

Läs mer: Tyresöbo häktad för mordförsök

Läs mer: Ingen gripen för nattens skottlossning

Sedan dess har mannen fortsatt vara häktad medan åklagarsidan flera gånger har begärt och fått mer tid på sig att väcka åtal. Orsaken till häktningen har varit att rätten bedömt att det finns risk att mannen fortsätter begå brott eller att han genom att undanröja bevis försvårar utredningen.

Men på grund av miss i kommunikationen mellan Nacka tingsrätt och Åklagarmyndigheten släpptes den misstänkte mannen på fri fot den 3 november.

Två datum

Enligt en företrädare för Åklagarmyndigheten, som vill vara anonym, beror missödet på att tingsrätten tidigarelade det datum åtal skulle vara väckt. Åklagarsidan upptäckte det för sent. Därför kom deras nya begäran in tre timmar efter utsatt tid –  i och med det saknades laglig grund för att fortsätta hålla mannen frihetsberövad.

– Vi hade fått en muntlig bekräftelse på att åtalsfristen var förlängd till fredagen 4 november. Men senare kom det ett skriftligt besked om torsdagen 3 november. Det är där kommunikationen har varit otydlig, säger personen.

Håller inte med

Gunnar Lavett, chefsrådman vid Nacka tingsrätt, håller inte med om att de meddelade två olika datum. Det är dessutom alltid det skriftliga beslutet som gäller, säger han.

– I det mejl som gick ut när beslutet meddelades till åklagare, offentlig försvarare och häktet så angavs, förutom beslutet, ”OBS” i fetstil följt av att datumet var satt till torsdagen eftersom fredagen var dagen före Allhelgona och tingsrätten stänger klockan 12.

Söks av polis

Dagen efter att mannen släpptes på fri fot häktades han igen, men den här gången i sin utevaro eftersom man inte lyckades få tag på honom. Sedan dess eftersöks han av polisen.

– Förr eller senare kommer han att dyka upp. Det kommer ett beslut i åtalsfrågan så fort man får tag i honom, säger företrädaren för åklagarsidan.