Misstänkt muta hanteras av polisens specialgrupp mot korruption

Kommunhuset i Kungsängen.
Kommunhuset i Kungsängen.
En vecka har gått sedan kommunledningen i Upplands-Bro meddelade att tre av deras tjänstemän stängts av och polisanmälts för oegentligheter i samband med upphandlingar. Nu kan Mitt i berätta att det är polisens antikorruptionsgrupp vid den nationella operativa avdelningen som fått anmälan på sitt bord.

Oegentligheterna  ska ha uppdagats i samband med den granskning av ett antal upphandlingar som kommunledningen lät genomföra.

Här misstänker kommunen att det fuskats med upphandlingar

– Det här är begränsat till tekniska nämndens verksamhet, sa nämndens ordförande Marcus Sköld (M) till Mitt i på fredagen.

Därefter har det varit alltjämt tyst från kommunens sida. Vi vet att polisanmälan gjordes onsdagen den 4 september, men mer än så har kommunen inte velat berätta.

Kommundirektören lägger locket på om de polisanmälda medarbetarna

Antikorruptionsgrupp ska hantera anmälan

Mitt i kan nu avslöja att det är polisens nationella operativa avdelning – NOA och deras antikorruptionsgrupp som fått kommunens polisanmälan på sitt bord.

Upplands-Bro har stängt av och polisanmält tre medarbetare

”Jag kan bekräfta att det finns en polisanmälan från Upplands-Bro kommun som vi ännu inte börjat arbeta med”, skriver antikorruptionsgruppens gruppchef Andreas Pallinder i ett sms till Mitt i på torsdagen.

Riksenheten mot korruption inkopplat

Hos Riksenheten mot korruption, som är en avdelning hos åklagarmyndigheten, bekräftar man för Mitt i att ärendet kom in även till dem för en vecka sedan. Eftersom det är i ett tidigt skede vill de inte ge närmare information i nuläget.

Riksenheten mot korruption kunde på torsdagen inte ge besked om man kommer inleda en förundersökning eller ej.