ANNONS

Nytt fall av misstänkt vanvård på Sjötäppan

Sårig och smutsig sökte den boende akut hjälp på Södersjukhuset
Sårig och smutsig sökte den boende akut hjälp på Södersjukhuset
Den boende sökte akut hjälp på Södersjukhuset, sårig och smutsig på kroppen och i ansiktet.
Sjukhuset larmade Nacka kommun som nu gjort en IVO-anmälan.
Åter har äldreboendet Sjötäppan i Saltsjöbaden hamnat i fokus, enligt anmälan har flera anställda på Sjötäppan under två veckors tid inte hjälpt den boende tillräckligt med hygienen.
ANNONS

Det var den 13 juli som chefsöverläkaren på Södersjukhuset slog larm. En person hade kommit akut till sjukhuset, smutsig på kroppen och med flagor och smuts i ansiktet, och tovigt och kletigt hår.

Personen hade även ett stort sår i nedre delen av ryggen.

Enligt den lex Sarah-utredning som gjorts bor personen på Sjötäppans seniorcenter i Saltsjöbaden, samma boende som uppmärksammades i vintras med anledning av IVO-anmälan om misstänkt allvarliga missförhållanden.

I samband med att de misstänkta bristerna uppdagades sades flera i personalen upp.

Ingen dusch på två veckor

Enligt den lex Sarah-utredning som gjorts i det här aktuella fallet har den boende under två veckors tid, mellan 25 juni och 11 juli, inte fått den omvårdnad som personen hade rätt till.

Personalen har enligt anmälan inte dokumenterar att de har ersatt duschning av personen med tvätt i sängen. Personalen bedöms enligt anmälan sakna kompetens kring kroppstvätt i säng och inte heller ha haft förståelse för den boendes omvårdnadsbehov.

”Kompetensbrist”

Cirka tio anställda på Sjötäppan har haft hand om personen ”varför det måste ses som en kompetensbrist som rör väldigt många”,  skriver kommunen i sin anmälan.

ANNONS

Äldrenämnden i Nacka kommun beslutade förra veckan att göra en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg om allvarligt missförhållande.

Sedan 1 augusti finns en ny ledning på plats på Sjötäppan. Marika Westerblom är tillförordnad verksamhetschef på Sjötäppan:

– Anledningen att vi anmäler oss själva är att händelsen är så pass allvarlig så kommunen vill att IVO gör en bedömning om de anser att åtgärder som utförts är tillräckliga, säger Marika Westerblom.

Vad säger du om den anmälda händelsen?

– Utredningen är väldigt talande och säger en hel del, säger Marika Westerblom.

Westerblom säger att efter det som nu har hänt har ledningen på boendet vidtagit åtgärder som redovisats vidare till ansvariga chefer och politiker i Nacka kommun.

Kan ni garantera att något liknande inte händer igen?

– Vi arbetar med människor och de kan begå misstag men genom att utreda, åtgärda och rapportera enligt lex Sarah, så minskar vi risken för att liknande händelser ska upprepas, säger Westerblom.

Mitt i söker en kommentar även från tjänstemannahåll och politiker i äldrenämnden i Nacka kommun.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.