Misstänkta för brandattacker mot socialtjänsten frisläppta

Dom kommer den 21 mars.
Dom kommer den 21 mars.
Åklagaren yrkar på fängelse i minst sju år för den man i 40-årsåldern som misstänks vara hjärnan bakom förra årets brandattacker mot socialtjänsten.

Mannen har dock släppts på fri fot och nu sitter bara en av de elva åtalade personerna häktad.

Mannen släpptes i torsdags, samma dag som den stora rättegången som hållit på sedan den 4 januari avslutades. Dom väntas den 21 mars.

Socialsekreteraren som blivit värst utsatt i förra årets attacker kommenterade frisläppandet med orden ”befaras vara dåliga nyheter” via sitt konto ”Skyddsnätet” på mikrobloggen Twitter. Frisläppandet kan tolkas som att mannen som suttit häktad sedan i höstas kommer att bli frikänd eller att straffet vid en fällande dom kommer att vara mycket kortare än de minst sju år som åklagaren vill se.

Två andra personer som åklagaren pekar ut som huvudpersoner i attackerna vill åklagaren se dömda till fängelse i minst 4 år för bland annat för mordbrand och hot mot tjänsteman.

Förutom en man i 20-årsåldern som fortfarande är häktad, är alla övriga åtalade i målet nu på fri fot i väntan på domen som kommer den 21 mars.

Socialsekreterarens fack Vision förhandlar nu med Botkyrka kommun om att socialsekreteraren ska få ersättning för de kostnader hon haft till följd av attackerna.