Misstänkta för mordet redan dömda

De två unga män som misstänks för mordet på 22-årige Joakim Karlsson i Vallentuna tidigare i höstas dömdes förra veckan för misshandel och hets mot folkgrupp.

De är 17 respektive 18 år och bosatta i söderort. Helgen före dödsmisshandeln var de på en fest i Bandhagen. Av domen framgår att 17-åringen gått fram till en festdeltagare, en pojke i samma ålder, och frågat ”Är du kommunist?” Svaret blev nej.

En stund senare vrålade 17-åringen ”röding” och krossade en ölflaska mot hans bakhuvud. Han fick hjälp av 18-åringen att misshandla pojken, och hotade honom med en kniv. De två misshandlade även en annan pojke på festen.

Drygt en vecka senare befann de sig på en nattbuss söderut från city. 17-åringen hamnade i en hätsk politisk diskussion sedan några medresenärer förstått att han var nazist.

När bussen stannade vid en hållplats i Örby ville 17-åringen och 18-åringen göra upp med de andra utanför. De höll upp bussens dörrar så att föraren inte kunde stänga dem och skrek ”Sieg heil” och ”landsförrädare”, enligt tingsrättens dom.

När de andra vägrade lämna bussen tog de fram var sin kniv och gick på bussen igen.

Panik utbröt. Passagerarna flydde bäst de kunde. 17-åringen gjorde utfall mot en man som han diskuterat med. Livrädd backade denne och värjde sig med sparkar.

17-åringen har nu dömts till sex månaders sluten ungdomsvård och 18-åringen till samhällstjänst och skyddstillsyn.

Samtidigt fortsätter utredningen om Vallentunadådet. En tredje person som deltog i misshandeln är fortfarande på fri fot. Både 17-åringen och 18-åringen sitter häktade i väntan på åtal för dödsmisshandeln.