Misstänkta för Smedbymordet släppta – igen

7 juli faller domen.
7 juli faller domen.
Turerna i det så kallade Smedbymordet går vidare. Efter fyra dagars hovrättsförhandlingar har två misstänkta Väsbybor försatts på fri fot i väntan på dom från hovrätten.

Efter fyra dagars förhandling i hovrätten 19-22 juni beslöt hovrätten i tisdags att försätta två misstänkta Väsbybor för det så kallade Smedbymordet, på fri fot.

En av de båda misstänka hade på åklagaren Jenny Karlssons begäran utlämnats från Brasilien för att vara med vid hovrättens prövning.

Det rättsliga efterspelet till mordet i Smedby i mars 2015 har varit långt och komplicerat. Som Mitt i tidigare berättat har det varit mycket svårt att få fram fakta i målet. Personer som har förhörts har inte varit samarbetsvilliga och deras berättelser har varit knapphändiga. Det är inte ens klarlagt till vad motivet till mordet, där en 28-åring närmast avrättades med flera skott i överkroppen.

Dock är de bevisat att de två huvudmisstänkta befann sig på mordplatsen och att mordvapnet påträffats hemma hos den ene. Trots det friade Attunda tingsrätt alla de tre som till en börja var misstänkta för friade tre män för mord, medhjälp till mord och skyddande av brottsling.

Domen överklagades till hovrätten men när fallet skulle upp i hovrätten fr ett år sedan dök en av de båda huvudmisstänkta aldrig upp.

Han greps senare i Brasilien och kom nu i juni tillbaka till Sverige till hovrättsförhandlingarna. Både männen har varit häktade men i tisdags släpptes de alltså fria i väntan på hovrättens dom.

De båda männen förnekar brott. Domen faller 7 juli.

Fakta

Smedbymordet i korthet

Mars 2015. En 28-årig man skjuts ihjäl på en parkeringsplats i stadsdelen Smedby. 28-åringen är känd av polisen.

November 2015. Efter en lång utredning åtalas två Väsbybor för mordet och en tredje man åtalas för skyddande av brottsling.

December 2015. Samtliga tre åtalade frias för mordet. Tingsrätten menar att bevisen inte håller för fällande dom trots att det är bevisat att de två huvudåtalade befann sig på mordplatsen och trots att mordvapnet påträffats hemma hos den ene Väsbybon.

Maj 2016. En av de huvudmisstänkta dyker aldrig upp när hovrätten ska ta upp fallet. Den andre mannen häktas på nytt på sannolika skäl för mordet av hovrätten. Mannen släpps senare på fri fot med vissa restriktioner.

Mars 2017. Den misstänkte grips i Brasilien. Åklagaren begär honom utlämnad till Sverige.

Juni 2017. Hovrätten prövar målet på nytt. De två huvudmisstänkta försätts på fri fot i väntan på dom.