ANNONS

Misstänkta stenkastare ska in till förhör

Mikael Sundberg, kommunpolis vid Skärholmspolisen.
Mikael Sundberg, kommunpolis vid Skärholmspolisen.
En ung man har gripits och flera misstänkta ungdomar kommer att tas in för förhör, efter de senaste kvällarnas oroligheter i Vårberg. Ungdomarna kastade både stenar, knallskott och en brandbomb mot patrullerande poliser.
ANNONS

Det har varit oroligt runt Vårbergs centrum de senaste kvällarna. Polisen har blivit angripen av ungdomsgäng, när de patrullerat till fots genom området. Vid 22-tiden i söndags kväll kastade ungdomar både knallskott, så kallade bangers, och stenar mot poliserna.

Ingen skadades, men brottet är ändå allvarligt, betonar Mikael Sundberg, kommunpolis vid Skärholmspolisen.

– Att kasta knallskott mot någon kan vara försök till grov misshandel. Man kan till exempel få hörselskador av ljudet, säger han.

En ung man, född år 2000, greps efter söndagens attacker, misstänkt för just försök till grov misshandel. Han släpptes senare, men misstanken mot honom kvarstår. Fyra unga män omhändertogs, för störande av allmän ordning.

Igår kväll var det dags igen. Strax efter klockan 22 gick ett maskerat gäng på upp till tio personer till angrepp mot patrullerande poliser i närheten av centrum. När en ung man kastade en brandbomb tog poliserna skydd i en buss. Då sprang ungdomarna efter bussen och kastade både stenar och brandbomber.

Inte heller denna gång skadades någon, men Mikael Sundberg betonar allvaret.

– Att kasta brinnande föremål kan rubriceras som mordbrand, säger han.

Ingen har ännu gripits för måndagens oroligheter, men polisen har identifierat flera misstänkta personer. De kommer att tas in till förhör och riskerar enligt Mikael Sundberg ”att få tillbringa sommaren i häkte”.

– De här ungdomarna är inte okända för oss. Det är extremt illa, det de gjort. Man önskar att de hade tänkt efter före. Även unga personer kan ju hamna i häkte och bli dömda och det gör inte framtidsutsikterna ljusare precis.

ANNONS

Samtidigt som Mikael Sundberg är upprörd över det som hänt vill han betona att de goda krafterna i Vårberg är starka. Polisen samarbetar både med föräldraföreningar, Fryshusets Lugna gatan-verksamhet och med socialtjänstens fältassistenter. Ett samarbete som fungerar ”extremt väl”, enligt honom.

– De goda krafterna överväger. Sedan finns det alltid ett fåtal illasinnade, och dem ska vi få bukt med, säger han.

Ett antal föräldrar i Vårberg engagerar sig som nattvandrare, men Mikael Sundberg tycker att de borde vara ännu fler. Han efterlyser större engagemang från föräldrar till ungdomar som beter sig stökigt.

– Det rör sig om ganska unga killar. Ändå dyker deras föräldrar aldrig upp på gator och torg för att se vad deras barn har för sig. Det borde de göra, säger Mikael Sundberg, som också pekar på möjligheten att söka stöd i sitt föräldraskap, till exempel via programmet Komets föräldragrupper.

En mångårig nattvandrare i Skärholmens stadsdel är Lena Ölander. Hon är inte förvånad över de senaste dagarnas händelser.

– Jag har väntat på det tyvärr, för det finns mycket ilska och frustration bland ungdomarna. Men jag tycker självklart inte om sättet de visar det på. Det finns bättre sätt att få ut sitt budskap, eller sin ilska. Polisen är inte jättepopulär, men det är inte bara de som råkar ut för stenkastning, det är ambulans och brandtjänst också. Det är upprörande att folk som räddar liv stoppas när de arbetar, säger Lena Ölander.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.