Just frigiven efter misshandel i Årsta – nu häktad för våldtäkt

22-åringen häktades av Södertörns tingsrätt.
22-åringen häktades på sannolika skäl för grov våldtäkt mot en tonårsflicka i Huddinge.
Han hade bara varit fri i några veckor efter att ha misshandlat en gravid kvinna med järnrör i Årsta.
Nu är 22-åringen som misstänks ha våldtagit en tonårsflicka i Huddinge häktad.

En 22-årig man häktades under tisdagen på sannolika skäl misstänkt för den grova våldtäkten mot en tonårsflicka i Huddinge. Han erkände under häktningsförhandlingen att han våldtagit flickan, men tycker inte att brottet ska ses som grovt, och enligt advokaten är han djupt ångerfull.

Södertörns tingsrätt beslutade att häkta mannen med restriktioner. Åklagaren menar att det finns risk för återfall och att han ska påverka utredningen.

Det var den 25 april som flickan var på väg till skolan vid halv åtta-tiden på morgonen när hon blev överfallen utomhus.

Bara några veckor innan våldtäkten, den 9 april, hade 22-åringen blivit villkorligt frigiven från en anstalt. I april förra året dömdes han till ett år och tio månaders fängelse, bland annat för grov misshandel. Beväpnad med ett järnrör attackerade han en gravid kvinna i en hiss i Årsta i november 2017.

Missbrukare med antisociala värderingar

Mannen gick därefter till en skola, ställde sig utanför ett klassrumsfönster och onanerade. Själv uppgav han att han tagit narkotika och inte har några minnesbilder av den aktuella dagen, annat än att han var naken när han greps av polisen.

22-åringen dömdes bland annat för sexuellt ofredande och narkotikabrott och genomgick i samband med rättegången en rättspsykiatrisk undersökning. Mannen led inte av någon allvarlig psykisk störning. Däremot har han ett allvarligt missbruk och antisociala värderingar.

Har misskött sig i fängelset

Den misstänkta mannens brottsregister sträcker sig dock ännu längre tillbaka i tiden. Han har bland annat dömts till skyddstillsyn för förgripelse mot tjänsteman i maj 2016. Senare samma år, i december, dömdes han till åtta månaders fängelse för rån och blev villkorligt frigiven i oktober 2017.

Enligt rapporter, som Aftonbladet tagit del av, har kriminalvårdare beskrivit en ”systematisk misskötsamhet” när mannen varit inlåst i olika fängelser. Han beskrivs som aggressiv och med bristande impulskontroll.

”Jag kommer klippa er era horungar, jag ska fucking döda er” ska 22-åringen ha sagt när han skulle visiteras av en vakt på en anstalt i november i fjol, enligt tidningen.

”Normalt ska man sitta av det gamla straffet”

Eftersom mannen var villkorligt frigiven kan straffet komma att bli längre om han döms för våldtäkten i Huddinge.

– Om man begår nya brott under prövotiden ska man normalt sitta av hela det gamla straffet också. Om vi kommer så långt så kommer jag att yrka på att han ska sitta av resterande delen av det straffet, säger åklagare Maria Franzén.