Misstänkte Sätrarånaren häktades inte

Både polis och ambulans ryckte ut till Sätra efter rånet.
Både polis och ambulans ryckte ut till Sätra efter rånet.
Den 23-årige man som anhölls för det grova knivrånet i Sätra centrum i måndags har släppts fri.

– Jag hävde anhållandet eftersom misstankegraden inte är så stark, säger åklagaren Tomas Malmenby.

Det var vid 10-tiden i måndags som tre eller fyra rånare dök upp vid lastkajen vid Sätra centrum. Där överföll de en lastbilschaufför och hans kollega och tvingade med våld till sig tobaksvaror som skulle levereras.

– Föraren blev lätt knivskuren. En person fick dessutom sårskador, men också det var lindriga skador, berättade Carina Skagerlind, polisens presstalesperson.

Enligt de första polisuppgifterna kapade rånarna en lastbil, men så var det inte. De hade med sig en egen lastbil som de flyttade över tobaken i. Sedan flydde de i den lastbilen. Under flykten kastade de ut fotanglar längs vägen för att försvåra för polisen att följa efter.

Både ambulans och polis kom snabbt till Sätra centrum. Redan klockan 10.10 greps en 23-årig man på Bogsätravägen. Några minuter senare hittades lastbilen på Aspsätravägen. Den var tom på personer men det fanns gods kvar i fordonet. Polispatruller och hundpatrull fortsatte sedan att leta efter fler förövare i området, dock utan att hitta någon.

Den gripne mannen anhölls redan samma dag, misstänkt för grovt rån. Men i torsdags valde åklagaren alltså att inte häkta honom.

– Men han är fortfarande misstänkt och vi jobbat på för fullt med fallet, säger Tomas Malmenby.

Enligt vittnesmål bar två av rånarna vita jackor, vita målarbyxor och vita munskydd. Två andra bar gula, så kallade varselkläder.

Det är andra gången på kort tid som beväpnade rånare slår till i Sätra centrum. Den 28 april utsattes växlingskontoret för ett väpnat rån. De maskerade rånarna tvingade till sig en okänd summa pengar innan de flydde i bil.