Hund misstänks ha blivit bortrövad av varg

Hundägaren ska ha sett hur vargen tog hunden i munnen och försvann in i skogen.
Hundägaren ska ha sett hur vargen tog hunden i munnen och försvann in i skogen.
I Ekskogen utanför Brottby, ska en lösspringande sällskapshund ha blivit tagen av en varg. Hundägaren ska ha sett vargen komma och ta med sig hunden in i skogen, även en granne ska ha hört hunden "skrika". Nu har länsstyrelsens viltvårdare åkt ut till platsen för att undersöka vad som kan ha hänt hunden.

Vid halvsju-tiden på torsdagen attackerades en sällskapshund av en varg, skriver webbtidningen Svensk jakt. Angreppet skedde i närheten av ett bostadsområdet Ekskogen, norr om Brottby, i Vallentuna, när ägaren var ute och promenerade med sin hund av rasen ”king charles spaniel”.

Plötsligt ska en varg ha dykt upp från ingenstans och försvunnit in i skogen med hunden, som inte var kopplad.

Där efter ska en granne i området hört ett ”skrik” som lät från en hund. Händelsen ska ha inträffat några hundrameter från ägarens hem. Några spår från attacken syntes inte till, enligt grannen som inte ville undersöka saken närmare med risk för att röja spår.

Attacken är inte bekräftad

Länsstyrelsen, den myndighet som tar hand om rovdjursattacker på tamdjur, har blivit underrättad, men kan i nuläget inte bekräfta att det verkligen rör sig om ett angrepp från en varg.

– Jag har inga detaljer om vad som har hänt. Men viltvårdare är på väg ut till området, och de har med sig en hund som kan spåra rovdjur, säger Björn Carlgren, miljöhandläggare på Länstyrelsen i Stockholm.

Just nu håller viltvårdare på att undersöka vad som har hänt med hunden, och först i eftermiddag kan det tidigast komma mer information om händelsen.

Varg har setts i området

Om det är känt att varg vistas i området kan Björn Carlgren heller inte svara på. Men privatpersoner har skrivit på länsstyrelsens hemsida att varg har skådats i Brottby för bara lite mer än en vecka sedan.

–  Vi har fått rapporter om att varg har observerats där, men det är ingenting som vi har haft möjligheten att bekräfta.

Vid angrepp på tamdjur från varg eller annat rovdjur är det länsstyrelsen man ska kontakta för att få hjälp av en viltvårdare.