Mitt i frågar: Vad är en god kanelbulle?

kanelbullekollage
Annelie Björkström.
I dag, den 4 oktober, ska pärlsockret ännu en gång krasa mellan tänderna då det återigen har blivit dags för en av alla smarriga sötsakers alldeles egna dag.

Det är såklart kanelbullen vi talar om – denna snurra som hängt med ända sedan 1920-talet.

Lokaltidningen Mitt i gick ut på stan för att prata med några Tyresöbor om dagen.

I Farmarstigen finns Kanelgränd. Åsa bor på gatan och är ute och rastar sin hund Klia.

– Jag har inte ätit en bulle än, men det kommer vi säkert att göra i dag. Vi köper på Coop här, de är butiksbakade och goda.

Åsa Farmarstigen

Åsa med hunden Klia.

Vad är en god bulle, tycker du?

– Den ska vara saftig och inte för torr, säger hon.

Äter aldrig kanelbullar

Lilian Edin sitter på en bänk i Tyresö centrum. Hon äter aldrig kanelbullar.

– Jag brukar inte köpa kaffebröd och inte godis. Fast en gång i veckan köper jag Napoleonbakelse här på Coop i centrum. Det är gott med all grädde. Jag tar med dem till min gamla mamma och så fikar vi, säger hon.

På lekplatsen i närheten sitter en pappa på en bänk medan flera barn leker i klätterställningen.

– Jaha är det den dagen i dag, det visste jag inte. Ju mindre barnen vet om sötsaker, desto bättre, säger han.

Kanelbullens dag har funnits sedan 1999.

Annelie Björkström leker med sitt barnbarn i parken. De har redan ätit bullar.

– Jag bakar inte, men vi köpte kardemummabullar. Får jag välja så tycker jag det att kardemumma är godare, säger hon.

Tipsar om bageriet i Trollbäcken

Annelie tycker Bageriet i Trollbäcken har goda bullar.

– En god bulle är inte för torr, inte för degig, men någonstans mitt emellan, säger hon.

Hon är långt ifrån ensam med att köpa bullar på Bageriet. Förra året räknade bageriet med att sälja kring 2000 bullar under Kanelbullens dag.

En pensionär som går på gångvägen är på väg till en föreläsning.

– Jag tycker om kardemummabullar! Det ska vara en god vetedeg och inga konstigheter, säger hon.

Fakta

Dagen instiftades 1999

Dagen instiftades 1999 av Hembakningsrådet. Syftet med kanelbullens dag var från början att få folk att baka mer hembakt, samt öka försäljningen av mjöl, jäst och margarin.

Det säljs cirka 7 miljoner kanelbullar på Kanelbullens dag. 51 procent av svenskarna äter då minst en kanelbulle. Minst hälften av alla arbetsgivare bjuder sina anställda på kanelbullar på dagen.

Den vanligaste formen på kanelbullen är snurran. Knutbullen är dock äldre, och går att hitta så långt tillbaka som på 1600- och 1700-talet.

Källa: Mitt kök