ANNONS

Mitt i avslöjar: Här är Stockholms nya översiktsplan

flygbild stockholm
Arkivbild
Gör om tråkiga trafikleder till stadsgator, däcka över vägar och bygg trevligare stadsdelscentrum. Mitt i kan nu avslöja stadens nya recept för att bygga ut och ihop Stockholm.
ANNONS

Den förrförra gången blev det nya stadsdelar som Hornsberg och Hagastaden. Förra gången startades bland annat planarbetet för Årstafältet och Stadshagen.

Nu presenteras återigen en ny översiktsplan för Stockholm – och ett försök till svar på hur 140 000 nya bostäder ska klämmas in i stan till 2030. En översiktsplan är nämligen ett dokument som all stadsplanering i en kommun utgår från. Den plan som gäller i Stockholm just nu heter Promenadstaden och spikades 2010. Där låg fokus på att binda ihop de olika stadsdelarna till en mer sammanhållen och promenadvänlig stad.

I det nya förslaget utvecklas tankegången ytterligare. Staden ska bindas ihop genom att otrygga miljöer och trafikbarriärer tas bort, enligt stadsbyggnadsdirektör Anette Scheibe Lorentzi.

– Vi behöver många bostäder och kommer att bygga tätt. Det ger oss unika möjligheter att både länka samman och komplettera stadsdelar, säger hon.

Klicka här för att se stadens karta över hur Stockholm kan byggas om.

Man vill också göra om trafikleder till vanliga stadsgator på en rad platser i stan. Där det måste köra många bilar är visionen i stället så kallade ”stadsboulevarder” med bostadshus närmare vägen. Ett exempel är Nynäsvägen, ett annat är Drottningholmsvägen. Men det ligger långt fram i tiden, enligt stadsbyggnadsdirektören.

– Vi har ett antal större gator där vi hoppas att det ska gå att ha blandad bebyggelse. Men det är på väldigt lång sikt och kräver att vi löser vissa frågor när det gäller tung trafik och farliga transporter, säger hon.

Enligt stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) låg det i den förra översiktsplanen mycket fokus på bostadsbyggande och den centrala stadens utvidgning. I den nya är det mer fokus på de lokala stadsdelscentrumen. Ett nytt krav i planeringen blir exempelvis att inte bara prioritera bostäder utan också andra värden – som ett levande centrum eller en ny skola eller idrottsplats.

Hur prioriterar man många bostäder och levnadskvalitet på samma gång?

ANNONS

– Det är alltid så att olika saker står emot varandra i stadsplaneringen. Men det här är ett viktigt dokument för att vi inte ska tappa just kvalitetsfrågorna, säger Roger Mogert.

Ett nytt bibliotek eller en skola kan staden besluta om själv. Men hur får man nöjen och företag att flytta utåt?

– Det handlar om att tillföra stadsmässiga kvaliteter. I en del områden kan det handla om att bygga en ny gata och få dit affärer, i en annan att bygga ett bibliotek.

Tre så kallade ”fokusområden” pekas också ut: Kista, Skärholmen och Farsta. Där ska staden satsa extra för att få fart på bostadsbyggandet, och göra stadsdelarna mer levande.

Tanken är att fler fokusområden kan läggas till efter hand, enligt Roger Mogert.

– Men man ska inte se det som att det står stilla i resten av stan. Det pågår planering i princip överallt, säger han.

Mycket fokus ligger på att binda ihop staden, som i dag korsas av många trafikleder. Kommer vi att se fler överdäckningar i Stockholm?

– Det kan man utgå ifrån i och med att de ekonomiska förutsättningarna blir bättre när marken blir dyrare i Stockholm. Det är på gång mellan Hammarby sjöstad och Hammarbyhöjden, vi kommer att titta på Nynäsleden och möjligheter att överdäcka där, säger Roger Mogert.

Här är en länk till översiktsplanen i sin helhet

Läs mer om stadens visioner för de enskilda stadsdelarna här:

Kungsholmen

Östermalm 

Vasastan

Södermalm

Hässelby-Vällingby

Bromma

Spånga

Kista

Tensta-Rinkeby

Bandhagen Årsta Enskede Högdalen

Hammarby Skarpnäck

Farsta Sköndal

Liljeholmen Älvsjö Gröndal Hägersten

Skärholmen

Fakta

Vad händer nu?

10 nov-10 jan: Planen går ut på samråd. Stadsbyggnadskontoret åker runt med planen till alla stadsdelar för att ta in synpunkter från allmänheten. Då har allmänheten möjlighet att träffa översiktsplanerare och andra ansvariga för att diskutera planen.

2017: En ny plan presenteras där man tagit hänsyn till synpunkterna.

tidigt 2018: Översiktsplanen spikas av fullmäktige.

Här presenteras förslaget till ny översiktsplan för allmänheten:

Tensta torg, 10-11 november

Kista galleria, 12-13 november

Brommaplan, 14-15 november

Älvsjö torg, 16-17 november

Skärholmens centrum, 18-19 november

Vasaparken, 20 november

Västermalmsgallerian, 21-22 november

Gullmarsplan, 23-24 november

Karlaplan, 25-26 november

Norrmalmstorg, 27-28 november

Bagarmossen, 29-30 november

Liljeholmstorgets galleria, 1-2 december

Medborgarplatsen, 2-3 december

Vällingby torg, 4-5 december

Farsta centrum, 6-7 december

Källa: Stockholms stad
Fakta

Planerna nu och då

Översiktsplanen 1999

Det behövdes en stor mängd nya bostäder snabbt och tolv ”stadsutvecklingsområden” pekades ut, ofta i gammal hamn- och industrimiljö. Det ledde till nya bostadsområden som Marievik och Hagastaden samt nya delar av Hammarby sjöstad.

– De äldre industriområdena i ett halvcentralt band runt Stockholm utgör den största framtida resursen för nybebyggelse, sa dåvarande stadsbyggnadsdirektören Olle Zetterberg.

Översiktsplanen 2010 (Promenadstaden)

Fokus var att binda ihop staden och göra det lätt att ta sig mellan olika områden. Ett exempel är de just nu pågående planerna på 1 900 nya bostäder i Stadshagen samtidigt som man bygger ihop västra och östra Kungsholmen med nya gator.

– Den nya översiktsplanen Promenadstaden innebär att vi kommer att skapa fler stadsmiljöer. Det handlar om att låta innerstaden växa långt utanför tullarna, sa stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M)

Nya översiktsplanen

Stockholms stad vill fortfarande binda ihop stadsdelarna med varandra genom att ta bort barriärer som trafikleder. Man vill också ”främja utvecklingen” i de olika stadsdelscentrumen snarare än att bygga ut den centrala stan.

– Det innebär i förlängningen att klasskillnaderna i stan minskas, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.