Min lokala hjälte

Nytt jättegymnasium på Hantverkargatan

Stockholms största gymnasieskola med plats för 2200 elever planeras i Länsstyrelsens gamla lokaler på Hantverkargatan, kan Mitt i nu avslöja.

Mitt i kunde i maj berätta om kritiken mot planerna på bostäder i det gamla länsstyrelsehuset på Hantverkargatan 29. Både skönhetsrådet och Liberalerna ville hellre se en skola i det gamla huset.

Nu kan Mitt i avslöja att skolan kan bli av. Och inte vilken skola som helst.

I handlingar som Mitt i tagit del av framgår i detalj planerna på en enorm gymnasieskola i de gamla, klassiska lokalerna.

Enligt dokumentet kan skolan husera omkring 2000 gymnasielever vilket skulle göra den till stans överlägset största gymnasieskola.

Skolborgarrådet Olle Burell (S) bekräftar att skolan blir av.

– Det ska bli en ny gymnasieskola. Den kommer bli ett kunskapspalats på Kungsholmen, säger han och slår fast att det är ett av de roligaste besluten han fattat som skolborgarråd.

Han bekräftar att gymnasieskolan blir stans största med plats för 2200 elever. Skolan kommer att bli kommunal.

– Och det i en jättevacker miljö med ändamålsenliga lokaler, säger han.

Om allt går vägen med ny detaljplan kan skolan tas i bruk redan hösten 2018. Då skulle den kunna bli ersättningslokal under renoveringen av Östra Real samtidigt som den första ettan börjar i den platsen som blir över.

– Det gäller nu att alla nämnder och förvaltningar lägger det här överst på listan.

Stan kommer att hyra skolbyggnaden av fastighetsbolaget Balder som äger lokalerna.

Före detta Skolborgarrådet Lotta Edholm (L) som tidigare varit en av de som lyft upp möjligheten att husera en skola i lokalerna är mycket glad över beskedet.

– Det är otroligt roligt. Jag tror att staden måste arbeta på det här sättet i högre utsträckning, att man förvärvar eller hyr redan befintliga lokaler. Det går otroligt mycket fortare än att bygga nytt och det är en stor efterfrågan på gymnasieplatser.

Vilka lokaler kan det handla om?

– Det finns ofta kontorslokaler i city som är ute på marknaden och det gäller att staden är på tårna när det sker. Man borde kanske utse någon form av grupp med representanter från Sisab, Fastighetskontoret och Utbildningsnämnden som har koll på vilka fastigheter som kan vara aktuella, säger Lotta Edholm.