Mitt i Huddinge – här är det! Det här är mitt i Huddinge Det här är mitt i Huddinge

Naturguiden Richard Vestin och mätingenjören Mikael Hill på Huddinges absoluta mittpunkt. För det högtidliga fototillfället har Lokaltidningen Mitt i tillverkat en skylt som visar avstånden (fågelvägen) till några platser i kommunen.
Naturguiden Richard Vestin och mätingenjören Mikael Hill på Huddinges absoluta mittpunkt. För det högtidliga fototillfället har Lokaltidningen Mitt i tillverkat en skylt som visar avstånden (fågelvägen) till några platser i kommunen.
Nu är det klart var Huddinges mittpunkt ligger. Mitt i Huddinge har utforskat platsen, som lyckligtvis varken låg i en sjö eller på en väg.

– Punkten är korrekt på centimetern, säger mätingenjören Mikael Hill.

För en tid sedan kom ett samtal till redaktionen. Det var natur­guiden Richard Vestin som berättade att man nu visste var i kommunen ”mitt i Huddinge” fanns på riktigt. Mätingenjören Mikael Hill på kommunens lantmäteri hade tagit reda på exakt var platsen ligger.

När Lokaltidningen Mitt i åker dit tillsammans med Richard Vestin blir det genast en springtävling om vem som först ska hinna dit.

– Andraplats till månen räknades aldrig, ropar Richard Vestin.

Mikael Hill, som tidigare bara mätt ut punkten på en karta blir dock först att sätta ner foten.

170 meter in från Lännavägen och 60 meter in på en liten grusväg från Balingsta allé i Orlångens naturreservat – 26,9 meter över havet – ligger Huddinges absoluta mittpunkt.

Mikael Hill har använt ett två meter långt mätinstrument med en display och en stor satellitmottagare på toppen för att hitta platsen.

– Den här punkten är korrekt på centimetern. Man tar alla kommungränspunkter som är x- och y-koordinater och delar på antal brytpunkter. Då får man en koordinatsatt tyngdpunkt, säger han.

Punkten är uträknad på en platt yta, det vill säga utan hänsyn till höjdskillnader.

Medan mätingenjören Mikael Hill verkar vara ganska oberörd över att ha hittat kommunens mittpunkt så är naturguiden Richard Vestin desto mer entusiastisk.

En rödfärgad kort träpåle markerar punkten. Richard Vestin sätter sig på huk och börjar gräva runt i jorden runt mittpunkten och lyfter på en förmultnad trästubbe.

Några förvirrade insekter yr omkring när solljuset slår ner.

– De bor verkligen centralt här, det är helt klart Huddinges mest centrala boende, det går inte att ifrågasätta, säger han.

Både mätingenjören och naturguiden Richard Vestin verkar en aning lättade över att mittpunkten inte hamnade på en motorled eller i en av kommunens sjöar.

– Då hade vi väl satt en boj där, säger Mikael Hill och skrattar.

Och lite tur är det väl ändå att platsen är just här, intill stor åkermark, mitt i ett kulturlandskap.

– Lite längre upp på grusvägen här låg en krog på 1600-talet. Hela området här har anor som går tillbaka till Vikingatiden och bronsåldern. Många har passerat här utan att veta om att det är mittpunkten, säger Richard Vestin.

Vad det ska bli av ”mitt i Huddinge” vet man inte ännu.

– Det gäller att söka dispens för att få göra något här. En skylt vore bra och några bänkar så att man kan sitta och fika i solen. Jag tror nämnderna får svårt att säga nej till det, säger Richard Vestin.

Många har passerat här utan att veta om att det är mittpunkten.Richard Vestin naturguide