Trafikplatserna som oroar

"Krockar du i Hallunda är det i den här korsningen", säger trafikläraren Christer Krantz. Agnes och Malte Lövgren oroar sig över Nibblevägen i Tullinge. Flottiljvägen och ...
"Krockar du i Hallunda är det i den här korsningen", säger trafikläraren Christer Krantz. Agnes och Malte Lövgren oroar sig över Nibblevägen i Tullinge. Flottiljvägen och ...
Malte och Agnes Lövgren, Tullinge.
Malte och Agnes Lövgren, Tullinge.
Höga hastigheter, dålig sikt och bristande respekt bakom ratten. Det var många som passade på att tycka till när Mitt i Botkyrka-Salem ställde frågan om vilka trafikplatser som är farligast i kommunen.

– De borde göra något så bilarna ser att man går över här, säger 9-åriga Agnes Lövgren och pekar på in- och utfarten till parkeringen vid förskolan Fröhuset i Tullinge. Vägen breddades nyligen och på väg hem från skolan måste Agnes och hennes bror Malte korsa vägen efter en backe.

Mamma Helena Lövgren fruktar att det kan inträffa en olycka här snart, eftersom sikten är skymd.

– De har gjort det bättre för bilister men sämre för cyklister och gående. Cyklisterna tar fart uppför backen och bilisterna som kommer från Nibblevägen kör för fort, säger Helena Lövgren.

Hon är inte ensam om att vara orolig. Ett stort antal personer tog chansen att svara på Mitt i:s Facebook-enkät om farliga trafikplatser. En del reagerade på bilarnas hastigheter på Nibblevägen, andra på närliggande Solskensvägen och Tullingebergsvägen. Vid bushållsplatsen på Solskensvägen träffar vi Anja Mattsson som bor i området.

– Det går fort med tung trafik och det är mycket barn här och skolor i närheten. Den här vägen har jag aldrig känt mig säker på, säger hon.

När trafikläraren Christer Krantz på Din körskola i Hallunda får frågan tar han med oss till korsningen vid Hallundavägen in mot Tomtbergavägen, vid Hallunda centrum.

– Titta! De har stopplikt från centrum men stannar inte. Och lastbilen där gör körfältsbyte i sista sekund, det är då det smäller, säger han och spanar ut över trafiken.

Christer Krantz tror att det skulle kunna hjälpa om skyltarna som indikerar körfält blev större och vägmarkeringarna tydligare. Sedan underlättar det såklart om de som vistas på eller bredvid vägen respekterar reglerna.

– Jag har svårt att förstå varför man har den här attityden, man måste ha mer respekt mot sina medtrafikanter, säger Christer Krantz.

Mikael Gelius som är operativ koordinator för trafikpolisområde Stockholm Syd berättar att polisen har stora problem på Hågelbyleden, Huddingevägen, länsväg 257 och 255 samt E4.

– Där får vi in flest skadade men klagomålen kommer ofta från där folk bor eller lämnar sina barn, berättar Mikael Gelius.

Han tror att de flesta har koll på de regler som gäller i trafiken men att det skapas egna trafikregler på vissa platser. För att få bukt med problemen skulle det behövas rejäla insatser från polisen i kombination med informationskampanjer, menar han.

– I vissa fall krävs det rena ombyggnationer, som platser där alla gör u-svängar över en spärrlinje. Har man sett någon göra något är det lätt att göra samma sak, säger Mikael Gelius.

Läsarnas varningar

Här är ett urval av de platser och vägar som Botkyrkaborna reagerat på. Flest svar fick vi från Tumba och Tullinge.

Vet du fler platser? Fyll på listan på Mitt i Botkyrka Salems Facebooksida.

”Kumlagårdsvägen vid Ica maxi – ALLTID KAOS.”

”Länsmansvägen/Kungsvägen, Tumba. Här finns en förskola och det är 30-sträcka, men vägen är kurvig, sikten dålig och människor kör helt galet.”

”På Hågelbyleden vid infarten till Hågelby borde man sänka hastigheten till 50 innan korsningen, från båda håll. Otroligt farligt att svänga vänster ut på Hågelbyleden när man kommer från Hågelby.”

”Den farligaste vägen är K P Arnoldssons väg i Tumba. Det börjar redan vid bussterminalen, där är bussarna tvingas att pressa sig ut i trafiken. En enda bil som svänger in mot terminalen blockerar all trafik västerut.”

”Längs Crusebjörns väg i Uttran bor flera små barn, det finns ingen trottoar och folk kör alldeles för fort.”

”På Kästadalsvägen i Tullinge finns det ingen trottoar, vilket behövs då det är så skymd sikt där. Det är nu också så många barn som får kasta sig i diket i morgonmörker då bussen dundrar in rätt snabbt.”

”Huddingevägen/Tunnelbacken, Tullinge: Övergångsstället är omöjligt att ta sig över, och det finns ingen refug att rädda upp sig på. Sedan är det snudd på omöjligt att cykla mot Tumba på Huddingevägen.”

”Flottiljvägen, Tullinge: En allvarlig trafikolycka har redan hänt. Hoppas att det inte blir fler, men med den hastighet som folk håller där är det tyvärr bara en tidsfråga.”

”Mellan Tumba vårdcentral och Tumba kyrka är det rallybana!”

”40 kilometer i timmen på genomfartsvägar som kantas av trottoarer och med gång- och cykelväg intill känns inte alltid motiverat. Just att anpassa hastigheten till omständigheterna verkar inte vara något som gäller numera.”

”Högerregeln i Riksten är livsfarligt att följa, då nästan inga andra gör det.”

”Hur många är det som vet att det är högerregeln som gäller från Grödingevägen till Gröndalsvägen iTumba? Inte många, varje dag är det kaos.”

”Solskensvägen är rena racerbanan och 30-sträckan på Nibblevägen vid Eklidskolan är katastrof.”