Mitt i löser mysteriet med helikoptrarna

Är det sightseeing? Militärer? Finns det en mack för flygmaskiner? Helikopterflygningarna vid Molnsätra gård i Kallhäll har väckt många frågor hos boende i området.

På en grustäkt i närheten av Molnsätra gård har helikoptrar blivit ett nytt inslag. Boende i området vittnar om att helikoptrar vissa dagar lyfter och landar flera gånger i timmen. Och de undrar varför.

– Det har pratats mycket om dem bland grannarna, många undrar vad det är. Någon trodde att det var militär, säger Christer Mårtensson som bor i Lädersättravägen.

Lokaltidningen Mitt i har undersökt saken och kan meddela att det är äventyrsföretaget Öppet hav kör sightseeingturer över Stockholm med utgångspunkt Molnsätra gård. Men flygtrafiken är bara tillfällig.

– Vi har tidigare utgått från Bromma, men när Swedavia tog över driften så omöjliggjorde man för oss att utgå därifrån. Att flyga från Kallhäll är en temporär nödlösning för att kunna hålla i gång verksamheten. Vi kommer inom kort försöka avveckla där ute. Vår förhoppning är att få komma tillbaka till Bromma, får vi inte det har vi en annan plats förberedd – den ligger inte i Järfälla, säger Rickard Carenfelt som är pilot på företaget.

Enligt Transportstyrelsen får helikoptrar, med markägarens godkännande, använda lämpliga markytor för enstaka starter och landningar. Handlar det om fler än enstaka måste man ansöka om att inrätta en helikopterflygplats. Någon siffra på vad enstaka innebär finns dock inte.

– I det här fallet anser vi att vi inte behöver mer än markägarens tillstånd. Det handlar inte om så många starter och landningar och vi har inte för avsikt att stanna kvar där. Hade vi velat etablera något där hade vi självklart ansökt om helikopterlandningsplats, säger Rickard Carenfelt.

Christer Mårtensson upplever helikoptertrafiken som störande och oroar sig för hur Molnsätrareservatet i närheten kan påverkas.

– Landningsplatsen ligger alldeles nära naturreservatet och helikoptrarna borde innebära störningar för djurlivet på naturreservatet, säger han.

Länsstyrelsen, som är tillståndsmyndighet för Molnsätra naturreservat, meddelar dock att de bara råder över verksamhet i själva naturreservatet om det inte finns en särskild föreskrift om buller – något som inte finns i detta fall.

– Vi vill inte kriga med de kringboende. Om det är någon som störs mycket tar vi gärna emot information om det. Vi är ödmjuka för att ändra rutt för att inte störa lika mycket, säger Rickard Carenfelt.