ANNONS

Just nu: Stängda dörrar under rättegången

Kön ringlade lång utanför salen inför starten av mordrättegången.
Kön ringlade lång utanför salen inför starten av mordrättegången.
I dag inleds rättegången mot 19-åringen som erkänt att han dödat Ida Johansson i Runbyspåret. Mitt i:s reporter är på plats.

Nyss kom det oväntade beskedet att rättegången hålls bakom stängda dörrar.
ANNONS

Det var den 5 augusti år som Ida Johansson hittades avliden bakom en sten intill joggingspåret i Runby. Hon hade inte kommit tillbaka efter en löptur vilket hade fått hennes familj att misstänka att någonting hade hänt.

Efter en intensiv utredning, där drygt 800 män topsades i jakten på mördaren, fick polisen ett anonymt tips om den 19-årige Väsbybon som nu är åtalad. Han topsades vilket gav träff, och redan i första förhöret erkände han att han tagit livet av Ida.

Förra måndagen åtalades mannen för mord, grovt våldtäktsförsök och brott mot griftefriden. Han har erkänt att han tagit livet av Ida, däremot nekat till att motivet var sexuellt. I förhör har han uppgett att dådet var helt oprovocerat, att han fick en impuls när han såg Ida i spåret, sprang efter och attackerade henne.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen har en psykisk störning, men inte så allvarlig att han inte kan dömas till fängelse.

I dag, tisdag, inleds rättegången. Mitt i:s Kristian Lönner är på plats.

Klockan 08.50:

Kön är lång utanför Attunda tingsrätt inför rättegången mot den 19-årige Väsbybon. Ett 50-tal personer, främst från media, trängs om åhörarplatserna.

Klockan 09.00:

Kaosartat utanför salen. Tumult om platserna. Långt ifrån alla som kommer att släppas in. Mitt i:s reporter och ett gäng andra som inte fick plats avvaktar i hopp om att tingsrätten öppnar en annan sal för lyssning.

ANNONS

Klockan 09.20:

19-åringens advokat har framfört en önskan om att åhörarna ska gå ut när han hörs. Alla får lämna rättegångssalen medan rätten beslutar om att bevilja stängda dörrar eller inte.

Klockan 09.40:

Vi väntar fortfarande utanför salen, ännu inget beslut från rätten.

Klockan 10.00:

Domstolen kommer med sitt besked. Rättegången kommer att hållas bakom stängda dörrar. Det anses vara till fördel för rättegången.

Mitt i avslutar därmed direktrapporteringen från Attunda tingsrätt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.