Mitt i reder ut mysteriet med fällda träd

Peter Skytte tyckte att det såg ut som att en bäver varit framme, men kommunens naturvårdare bedömer att det handlar om skadegörelse.
Peter Skytte tyckte att det såg ut som att en bäver varit framme, men kommunens naturvårdare bedömer att det handlar om skadegörelse.
När Väsbybon Peter Skytte fick syn på de fällda träden intill Infra city blev han förvånad. Han tyckte att det såg ut som att en bäver farit framme, men kunde det stämma?

Mitt i lät kommunens naturvårdare titta på fotot.

Mysteriet med de fällda träden började med en bortsprungen svart kanin.

– Den springer här utanför jobbet hela tiden så vi har försökt fånga in den. Jag följde efter den in i skogspartiet bakom Scandic hotell och det var där jag såg träden. Jag har sett mycket tecken på bäver på Södertörn och när jag googlade såg jag att det varit bäver vid Väsbyån och Edssjön. Men mitt i industriområdet? berättar Väsbybon Peter Skytte.

Lokaltidningen Mitt i lät naturvårdaren Henrik de Jouissineau de Tourdonnet titta på bilden.

– Jag skickade runt den till stadsträdgårdsmästaren, tre miljöplanerare och den andra naturvårdaren. Alla gör bedömningen att det inte kan vara bäver, säger han och fortsätter:

– Det ser mer ut som att någon har stått med en yxa, det är en spjälkning av stammarna. Bäver brukar gnaga av nio tiondelar av stammen och lämnar kvar den sista tiondelen och väntar sedan på att trädet blåser omkull. Här ser det också ut som att de fällda trädstammarna har flyttats.

Henrik de Jouissineau de Tourdonnet bedömer därmed att det handlar om skadegörelse, något som kommunen alltid polisanmäler.

– Men först måste vi åka ut och titta på plats.

Han påpekar att den som vill fälla träd på kommunal mark först måste ansöka om trädfällningstillstånd eller trädbeskärningstillstånd.