ANNONS

Mitt i-reporter sov i kyrkan

Anna Wilson.
Anna Wilson.
Anna Wilson, reporter på Mitt i-tidningarna, jobbade som volontär en natt och sov med de hemlösa EU-migranterna framför altaret.
ANNONS

Varför ville du hjälpa till här?

– Det känns bra att bidra med det man kan. Om jag sover en natt här och kan erbjuda folk som inte har tak över huvudet en sovplats så är det ingen big deal för mig. Dessutom var det en intressant erfarenhet.

Hur var det att sova framför altaret?

– Faktiskt väldigt mysigt. Jag hade förberett mig på att inte kunna sova men jag sov jättebra. Jag somnade till folks lugna andetag och rumänsk schlager som någon lyssnade på i hörlurar som läckte.

Förändrades din bild av de här människorna på något sätt genom att sova bredvid dem?

– Det slog mig att vi både är mer lika och mer olika än vad vi först tror. Lika som människor men helt olika när det gäller förutsättningar och villkor.

Många tycker att det är otrevligt med tiggare på gatorna. Vad tänker du?

– Det finns ju vissa som tycker att man av strukturella skäl inte ska ge pengar eller erbjuda sovplatser för att man permanentar problemet. Det är begripligt, men nu är de här människorna här och då tycker inte jag att man kan stänga dem ute när det är 20 minusgrader.

Varför väcker EU-migranter så starka känslor hos många?

ANNONS

– Att tjäna pengar genom att tigga och inte genom jobb är för många djupt omoraliskt. Jag tror också att många är rädda för att bli lurade.

Lär nyhetsartikeln om kyrkans engagemang för EU-migranterna här.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.